ОДС: Симеон и Първанов ясно да кажат нужна ли е промяна в мандата за Ирак

ОДС настоява в следващите дни правителството и президентът да излязат пред парламента с позиция необходима ли е промяна в мандата на българския контингент в Ирак. Това заяви председателят на ПГ на ОДС Екатерина Михайлова при откриването на пролетната сесия на 39-то Народно събрание.

Във вторник Първанов обяви, че е необходим дебат в парламента за преформулиране на мандата на българския контингент в Ирак, но не с цел неговото изтегляне, а за яснота по законите, нормативната база и договореностите със съюзниците. Промяна в мандата поиска и началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев. Депутати от НДСВ, както и зам.военният министър Илко Димитров оспориха необходимостта от промени, но правителството не е излязло с официална позиция.

Според Екатерина Михайлова, всички институции са реагирали неадекватно на случващото се с българските войници в Кербала през последните дни. Никой от тези, които разполагат с информация, не направи нищо, за да запознае хората с адекватната информация за това, което се случва, заяви тя.

Екатерина Михайлова призова да бъде изтеглен българският посланик в Брюксел Емил Вълев, защото според нея е излязла информация, че той е човек, свързан с бившите тайни служби и че му е отказан достъп до класифицирана информация. Това е скандално за страна, която току-що е станала член на НАТО, заяви председателят на ПГ на ОДС.

ОДС разкритикува президентът Първанов, че не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност, където парламентарните политически сили могат да получат информация и да се постигне съгласие за определена позиция за българския контингент.

Нито кабинетът, нито управляващото мнозинство не направиха стъпка, не беше свикана и парламентарната външна комисия, посочи Михайлова. Преди ден от НДСВ обявиха, че ситуацията в Ирак и положението на българския контингент там ще бъдат обсъдени на редовното заседание на парламентарната външна комисия идния четвъртък, 22 април.

Михайлова определи като безотговорно такова поведение на хората, които носят отговорност за сигурността на страната, на всеки български гражданин, включително на тези зад граница, в Ирак.

В разгара на ескалацията на напрежението в Ирак през миналата седмица Първанов се срещна с шефовете на Генералния щаб, военното разузнаване и разузнаването, с представители на министерството на отбраната и на външните работи. След Великденските празници президентът обяви пред медиите позицията си по ситуацията в Ирак.

Още от България