Окончателно: Съдебната реформа ще е по рецептата на Цацаров

Снимка: БГНЕС

Управляващите обмислят провеждането на съдебна реформа изцяло според вижданията на главния прокурор Сотир Цацаров, стана ясно в петък от думите на правосъдния министър Цецка Цачева, която представи управленската програма на правителството в областта на правосъдието.

Цачева обясни, че вече се работи по изработването на "огледални процедури" за независимо разследване на тримата "големи" в съдебната система – главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища. Няма срок за изпълнението на тази мярка. Това е идея на главния прокурор Сотир Цацаров, която има за цел да подмени препоръките от мисията европейските прокурори.

През декември миналата година европрокурорите препоръчаха шефът на Националната следствена служба (НСлС) да бъде функционално независим от главния прокурор. Те настояха още шефът на следствието да може еднолично да образува дело срещу главния прокурор, ако има данни за престъпление. Това се налага, защото по сега действащото законодателство главният прокурор е абсолютно недосегаем.

В доклада на европрокурорите не се споменава нищо за специални процедури за разследване на председателите на върховните съдилища. Обяснението е просто – те могат да бъдат разследвани от всеки прокурор. Освен това шефовете на съдилищата нямат никаква власт да нареждат на останалите съдии как да си решават делата. За разлика от Цацаров, който може да разпорежда на всеки прокурор.

След доклада на европейските прокурори се случи и скандалът между председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и Сотир Цацаров. Лозан Панов проведе разговори с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, настоявайки пред тях за прекратяване на недосегаемостта на главния прокурор. Никой не прие идеите му. Вместо това по темата говори основно Цацаров, който се съгласи да се създаде процедура за разследването му с една уговорка - ако има такава процедура и за шефовете на върховните съдилища.

След "опраскването" на конституционните поправки, НПК и последните промени в Закона за съдебната власт, това е поредната законодателна акция на ГЕРБ, която изпълнява волята на главния прокурор.

Цачева затвърди това впечатление и с отговора на въпроса на Mediapool как ГЕРБ е "еволюирал" за идеята да се прехвърлят делата за корупция по върховете на властта в Специализирания наказателен съд. Още една поправка, която Цацаров подкрепя енергично. Правосъдният министър отговори, че това е препоръка от доклада на европейските прокурори за създаване на "специализиран подход" по делата за корупцията по върховете във властта.

Досега тези дела се гледаха от Софийския градски съд, но с поправките в НПК бяха пратени в спецсъда. Преди седем години в първия си премиерски мандат Бойко Борисов се обяви срещу подобна промяна. Опасенията му тогава бяха, че подобен съд може да се използва за "политически разчиствания". Тезата, че идеята е хрумнала на ГЕРБ от доклада на европейските прокурори, е невярна. ГЕРБ лансира прехвърлянето на делата за знаковата корупция в спецсъда през септември миналата година от Екатерина Захариева. Това е три месеца преди европрокурорите да публикуват доклада си.

Още повече, че това е единствената препоръка от доклада на европейските прокурори, която ГЕРБ изпълни светкавично. Факт е, че тя се подкрепяше от Цацаров. Факт е, че има други важни мерки, които засягат недосегаемостта на главния прокурор и отчетност на държавното обвинение, по които се говори в мъгляво бъдеще време.

Останалите мерки

Цецка Цачева обясни, че през последните месеци Министерството на правосъдието е било фокусирано върху написването на антикорупционния закон. Той беше публикуван преди седмица.

Министерството е предвидило и мерки, които са безспорни. Една от тях е създаване на възможността за издаване на електронни свидетелства за съдимост, което ще намали драстично опашките в съдилищата. Другата мярка е обединяването на трите регистъра в Агенцията по вписванията – имотен, търговски и БУЛСТАТ. Предвижда се и създаването на връзка между системите на Агенцията по вписванията и Агенцията по кадастър, което ще спести много време на гражданите.

Предвижда се и ускоряване на процедурите по издаване на българско гражданство с близо година и половина. Цачева обясни, че това е възможно, ако кандидатстващите за паспорти получат дата за интервюто си още при подаването на документи за гражданство.

Министерството ще вземе мерки и срещу кражбата на фирми като направи задължително SMS-известяването при вписване на промени в Агенцията по вписванията. Сега то е пожелателно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?