Омбудсманът иска нов 5-годишен мораториум общини да продават чужда земя

Сегашната забрана изтича на 22 декември

Омбудсманът иска нов 5-годишен мораториум общини да продават чужда земя

Омбудсманът Диана Ковачева настоя в петък за нова 5-годишна забрана общини да продават непотърсени ниви или парцели, на които собствениците имат решения за възстановена собственост, но протакат с години завършването на процедурата. В момента такъв мораториум е заложен в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, но той изтича на 22 декември. Става въпрос за поне 5 млн. декара, а искането на Ковачева е изпратено до председателя на парламента Цвета Караянчева и министърът на земеделието Десислава Танева.

Ден година храни

Забраната общините да правят разпоредителни сделки с чуждата земя бе въведена в края на 2015 г. след като лъснаха редица случаи за ударни продажби с цел пълнене на общинските бюджети. Най-драстичен бе примерът на община Белово, която мигновенно през 2010 г. разпродаде всички такива земи. Община Родопи, област Пловдив пък използва чуждата земя, за да обезпечава общински кредити, припомня Ковачева.

Директно ще бъдат погазени правата на гражданите, които вече имат решения от службите "Земеделие" за възстановена собственост, но не са завършили процедурата да отидат на място и да покажат имоти в "стари граници" с цел заснемане и вкарване в регистрите. Причините за незавършената процедура са различни. Някои от наследниците не знаят старите граници на имотите си, други пък не искат да дават около 400 лева колкото струва официалното идентифициране на имота. Трета причина е по вина на самата администрация, която няма планове за обезщетяване на такива собственици след като реституцията у нас официално завърши през 2007 година.

Омбудсманът подчертава, че и сега продължава изключително тревожната тенденцията за трайно установяване на несигурност за правото на собственост върху земеделски земи на големи групи граждани. Те са лишени от достъп до земя за продължително време заради неприключената повече от 30 години поземлена реституция и изчерпването чрез разпореждане със земите от остатъчния поземлен фонд.

В становището си тя е категорична, че само непотърсените имоти трябва да се включват в остатъчния поземлен фонд към общините, но не и тези, които са признати на собствениците за възстановяване в стари граници.

Как могат и в момента да се ползват?

И в момента общините печелят от тези земи, защото няма забрана да ги отдават под наем или да ги отчуждават при инфраструктурни проекти. Собствениците им обаче не могат да търсят пропуснати ползи от приходите, които общината получава от тях, защото не са завършили процеса на възстановяване на земята.

В момента има и друга подобна категория земи, т.нар. "бели петна". И при тях собствениците обикновено са в чужбина и не се интересуват от земите си, но разликата е, че те са си възстановили изцяло нивите. При ползването на техните ниви от арендатори, им се плащат рента в специална сметка към местната дирекция "Земеделие". Така, която ако реалният собственик се върне може да си изиска средствата.

Споделяне

Още от България