Омбудсманът: След абсолютната давност е ред на Закона за личния фалит

Омбудсманът: След абсолютната давност е ред на Закона за личния фалит

Въвеждането на абсолютната давност е само първата стъпка за решаването на въпроса с "вечния длъжник". Следващата е приемането на Закона за личния фалит, за да бъде решен цялостно този системен проблем. Така омбудсманът Диана Ковачева коментира одобрените на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите от парламента в сряда. С тях се въвежда 10-годишна абсолютна давност за частните дългове на гражданите. България е единствената страна в ЕС, в който този въпрос все още не е уреден нормативно.

Общественият защитник смята, че хората, от които повече няма какво да се вземе, трябва да им бъде даден втори шанс.

"Въпросът с "вечния длъжник" ще бъде решен и с въвеждането на следващата стъпка, а именно Закона за личния фалит, при който ще има възможност за преценка на добросъвестността на хората. Тоест дали те се намират в трайна и постоянна невъзможност да заплащат своите задължения", обясни Ковачева.

"С абсолютната давност ще бъдат погасени всички задължения, които не са били събрани в рамките на 10-годишен период. Това означава, че няма да бъде направена преценка на добросъвестността на човека. Дали действително не плаща, защото не може да го направи, или защото се е крил и кредиторите не са могли да го намерят. Трябва да имаме предвид, че това има демотивиращ ефект към хората, които макар и със затруднения, все пак погасяват задълженията си. Именно затова Законът за личния фалит ще бъде по-обективният начин за решаването на този проблем", смята Диана Ковачева.

Тя допълни, че при нея постъпват много жалби по този въпрос. Получава и много жалби, свързани с колекторски фирми и фирми за бързи кредити. Затова Ковачева смята, че този проблем трябва да бъде решен.

"За мен е изключително важно да бъдат въведени промени, при които Комисията за защита на потребителите да следи за общите клаузи, в които често има неравноправни клаузи, които биват отменяни от съда впоследствие, но на практика не всеки стига до съд. Съветвам всеки, който тегли бърз кредит, да чете внимателно договора, който подписва. Оказва се, че само докато подписваш договора дългът ти от 3000 нараства на 10 000 лв., преди още да започнеш да плащаш", коментира Ковачева.

Според нея трябва да има и адекватна защита по отношение на третите лица, които гарантират чужд дълг. Такава препоръка Ковачева е изпратила в Народното събрание преди около месец и половина.

"В момента липсва защита на поръчителите по кредитите, тъй като те се появяват на един доста късен етап в изпълнителното производство и не са имали преди това възможността да защитят своите права", коментира омбудсманът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?