Стефан Попов доразви идеите за промени в НК срещу банковата паника:

Опашките над 5 човека пред банки - организирана престъпна група

Стефан Попов

Спешните предложения на БНБ за промени в Наказателния кодекс, които да ограничат "опасното" говорене за банките, включително със заплаха за 10 години затвор за всяване на банкова паника, предизвикаха оживени коментари в социалната мрежа, а експертът Стефан Попов доразви идеите, разкривайки някои от абсурдните елементи в тях:

 

"Чл. 93 (20) (НОВ) "Организирана престъпна опашка" е неструктурирано спонтанно подреждане на пет или повече лица в линия с цел да теглят пари от офис на банка, несъгласувано и без формално разпределение на функциите между участниците, но с умисъл за съхраняване на придобитото, подхранвана от злонамерени слухове".

"Чл. 321. (1) (НОВ) Който образува спонтанно организирана престъпна опашка пред банка на име ПИБ или КТБ, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години и лишаване от право на участие в опашки за пет години".

 

"Конспектът по дисциплината "национална сигурност" в академията на МВР ще бъде допълнен с нетрадиционните рискове за сигурността "опашка (пред банка), смс (с едновременно споменаване на думите "евро" и "лев") и "спонтанно желание (да теглиш пари от "една банка")", написа във Фейсбук Стефан Попов, който е председател на фондация "Риск Монитор".

 

"МВР, ДАНС и прокуратура докладваха на пресконференция, че са арестували две лица, които на опашка пред "една банка" са си писали есемеси. Лицата заявили, че избягват орална комуникация, за да не бъде тъклувана като подбудителство".


"В портфолиото на рисковете за националната сигурност от днес фигурира рискът "опашка над 7 човека". Това е тип модернизация. Опашката е традиционна обществена форма в България. Сега вече разбираме, че тя е риск и трябва да се управлява като риск".

"В допълнение към НК ще се казва, че говоренето за пари и банки на опашка за пари пред банка ще се смята за criminal intent".

"Правната комисия на Народното събрание ще обсъди възможността в Наказателния кодекс определението за организирана престъпна група да включи и опашките над 5 човека пред банки".

"За спасяването на страната съвкупната българска държавност мисли дълбоко през уикенда и измисли гениалния ход след петия човек на опашка пред банка да бъде обвинен в подривна дейност".


"В специална декларация премиерът-пред-оставка Орешарски заяви, че банките не са показни магазини за банани в соца, че пред тях да се трупат на опашка".

 

"Управителят на БНБ г-н Искров призова служителите в клонове на ПИБ да застанат на опашките за теглене на пари и така със самото си присъствие да успокоят обърканите граждани. той добави, че опасност от ликвидна криза при такава акция няма, тъй като няма и кой да обслужва клиентите".

Споделяне

Още по темата

Още от България