Опожарена е колата на организатор на протестите в защита на Пирин в Стара Загора

Потърпевшият е активист и за запазването на местния парк "Бедечка"

Колата на природозащитника Петко Петков е била опожарена пред дома му в Стара Загора в четвъртък вечерта, съобщи самият той в профила си във Фейсбук.

Инцидентът е станал малко след края на протеста в града, част от масовите демонстрации в защита на Национален парк "Пирин", които се проведоха в цялата страна и редица градове в чужбина преди ден.

Петков е един от организаторите на проявата в Стара Загора. Той е известен и с активната си дейност срещу застрояването на местния парк "Бедечка", който м.г. в основната си част бе спасен след серия масови протести.

"Това, което можех да направя е да изчакам пожарната да дойде и да я угаси. Колата е напълно изгоряла", коментира той пред БНР в петък.

Попитан какво е обяснението му за предполагаемия палеж, Петков заяви: "Най-вече с изразяването на гражданската ми позиция. Аз съм доста активен за Пирин, преди това за "Бедечка" и по други каузи. Подозирам по-скоро конкретен поръчител от местната власт."

Засега от полицията не коментират нищо по повод инцидента с колата на природозащитника. От партия "Зелените" обаче уточниха, че Петков нееднократно е получавал заплахи в миналото.

"Заплашван е както онлайн, така и наживо с пистолети и ножове. Според него активността му на протестите в защита за Пирин е повода една от заплахите срещу него да се реализира на практика. Споделете видеото на Петко Петков, за да разгласим за случая, така че полицията и прокуратурата да си свършат работата", призовават от формацията в социалната мрежа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?