Опозиционните структури в СДС платиха членския си внос, искат оставката на Лукарски

Божидар Лукарски

Ден преди заседанието на Националния съвет на СДС, което трябваше да решава каква да бъде коалиционната политика на партията – либерална или патриотична, изглежда най-висшият партиен форум по-скоро ще решава въпроса за оставка на лидера Божидар Лукарски.

Това стана ясно в понеделник след като опозиционно настроените структури изпратиха писмо до медиите, в което удостоверяват, че са платили членския си внос.

В петък т. нар. преговорен екип, който в продължение на два месеца се срещаше с актива на СДС по места, излезе с писмо, в което обвини Лукарски и главния секретар Филип Кирев, че се опитват да ликвидират местни структури, които се канят да искат вот на недоверие на председателя. Според екипа това се прави непосредствено преди Националния съвет, за да бъдат отстранени от гласуванията "недоволни" от лидера структури. Тогава от ръководството на съюза обясниха, че става дума за неплащан системно членски внос, а не за ″лично отношение″ към опозиционерите в партията.

В преговорния екип са кметът на Карлово Емил Кабаиванов, членовете на НИС (тясното ръководство на партията) Румен Христов и Юлиан Леков, кметът на район "Витоша" в София Теодор Петков и шефът на изборния щаб Георги Ненков, чиято смяна се провали през февруари, въпреки волята на Лукарски.

В понеделник те изпратиха ново писмо до медиите в отговор на случилото се в петък, придружено от банкови бележки за внасяне на членски внос от структурите в Кърджали, Ямбол, Разград, Хасково и Смолян.

По този начин те няма да могат да бъдат изключени от партията автоматично, заради нарушение на устава, както обясняваха миналата седмица от СДС.

Междувременно по неофициална информация стана ясно, че т.нар. преговорен екип има и фаворит за мястото на Лукарски. И това е кметът на район ″Витоша″ Теодор Петков.

От това дали опозицията ще успее да вземе оставката на лидера на СДС зависи и каква коалиционна политика ще избере партията.

СДС да поеме курс към НФСБ, а не към Да, България и ДСБ, иска председателят Божидар Лукарски. Курсът на СДС трябва да е към консервативно патриотичната линия, смята той. Противниците му искат съюз с "Демократична България".

Споделяне

Още по темата

Още от България