След скандален доклад на подкомисията по СРС

Опозицията поиска "бръмбарите" извън вътрешното министерство

Опозицията поиска "бръмбарите" извън вътрешното министерство

Специалните разузнавателни средства (СРС) да бъдат извадени извън МВР. Такова предложение направи в петък депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев, след като в пленарна зала бе представен докладът на парламентарната комисия за контрол на СРС през 2011 година, според който този способ е най-широко застъпен в работата на вътрешното министерство заради некомпетентност и невъзможност за разследване по други начини.

"И този доклад е пълен със стряскащи числа", изтъкна депутатът от левицата Мая Манолова. Според нея в доклада ясно си личи безконтролното прилагане на СРС-та. С 20% са се увеличили подслушванията през 2011, каза тя, обобщавайки, че с бръмбарите у нас се злоупотребява. По думите ѝ вместо като извънреден способ СРС-ата се ползват като обичаен метод на разследване, но ефективността от прилагането им намалява в същото време.

Манолова оцени доклада като "честен и правдив и съдържа честни констатации".

"Живеем в полицейска държава", подчерта тя и обяви СРС-ата за патент на сегашната власт.

От БСП изразиха опасения, че в изборната ситуация следващата година ще бъдат подслушвани кандидатите и активистите на партията. "Комисията си лае, СРС-ата си вървят", резюмира картинно ситуацията Манолова.

Съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов обясни, че "простата истина е, че злоупотребата със СРС е практика от предишните правителства".

Костов атакува и силовия министър Цветан Цветанов, че преди време е огласил разпечатки от СРС в пленарната зала, злепоставяйки лекари от болницата в Горна Оряховица.

Премиерът Бойко Борисов също е станал "жертва" на СРС (разговорите между директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов и Бойко Борисов за проверка на пивоварната "Леденика" на бизнесмена Михаил Михов - Мишо Бирата - бел. ред.) и сега цяла Европа го разнася, заяви Костов. "Вижте колко опасно средство е СРС-то? Тази практика трябва да бъде озаптена", продължи той.

"Злоупотребата със СРС е политически инструмент. Ние от Синята коалиция искаме да го счупим, а не да го обръщаме към управляващите,” каза съпредседателят на Синята коалиция и лидер ДСБ.

Докладът

Според доклада на подкомисията по СРС използването на специални разузнавателни средства от изключителен способ за разследване на престъпления се е превърнал в конвенционален инструмент, защото МВР не разполага с необходимата компетентност за събиране на други доказателства.

Документът обобщава, че разследващите не използват "бръмбарите" в краен случай, а постоянно, което налага и промяна в закона, регламентиращ прослушването и проследяването.

"Правоохранителните и правоприлагащите органи не познават добре възможностите за събиране на информация и доказателства за извършена престъпна дейност и не разполагат с необходимата компетентност и професионална подготовка за събиране на годни доказателства с предвидените в НПК други методи и способи за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпна дейност, и преимуществено използват СРС като основен метод”, пише в доклада.

Според статистиката, представена от народните представители в комисията, през 2011 година са приложени 13 624 СРС към 7881 души. От тях са изготвени 3557 веществени доказателства, като само 747 са използвани в съда.

Откази за прилагане на специални разузнавателни средства са постановени 116 пъти. 639 пъти е отказан достъп до трафични данни по Закона за електронните съобщения, разрешенията обаче са над 58 000.

Споделяне

Още по темата

Още от България