Орешарски се чуди какво да прави с областните на Пловдив и Благоевград

Муса Палев влезе в областната управа с полиция, Каймаканов само с протест

Възможно е новоназначените областни управители от ДПС на Пловдив и Благоевград да бъдат сменени, стана ясно от обясненията на премиера Пламен Орешарски в понеделник, след като мастните структури на БСП се разбунтуваха срещу тях и поискаха главата на лидера на БСП Сергей Станишев.

Новият областен на Благоевград Муса Палев успя да влезе в кабинета си в понеделник сутринта с помощта на полиция, която разбута протестиращи пред входа на сградата, които не искаха да го допуснат вътре.

Протестиращи бяха окупирали и входа на областната управа в Пловдив. Новият "губернатор" Венцислав Каймаканов благоразумно не се опита да встъпва в длъжност, а се яви на среща с Орешарски в премиерския кабинет в София.

“Не мога да ви отговоря” - заяви министър-председателят по-късно през деня в отговор на въпрос дали двамата областни управители ще бъдат сменени. “Искам време за да се запозная с обстановката в двата града”, допълни Орешарски по време на среща с представители на протестиращите в Министерския съвет.

Муса Палев влезе с полиция, излезе през задния вход

Протестиращите срещу новия областен управител на Благоевград Палев започнаха да се събират на площада пред областната управа от 8 ч. сутринта в понеделник, твърдо решени да възпрепятстват встъпването му в длъжност. В съседство беше и палатковият лагер, разпънат още в неделя вечерта.

Протестиращите пяха националния химн и революционни песни, развяваха се национални знамена и флагове на ВМРО, беше докарано даже и бутафорно черешово топче. Протестиращите скандираха "Българи, юнаци", "Долу ДПС", "Оставка".

Около 9.15 часа с помощта на полицията Муса Палев успя да пробие кордона от протестиращи и да влезе в сградата на областната управа. За да му бъде осигурен коридор се наложи да бъдат извикани допълнителни полицейски сили. Въпреки това Палев беше блъскан и мачкан от всички страни от протестиращите, докато влезе вътре. В блъсканицата и стълкновенията между протестиращи и полиция няколко човека паднаха на земята.

Протестиращите останаха да вардят на входа на областната управа. Както се разбра, напразно, защото към 10.30 Палев се е измъкнал през задния вход.

БСП- Благоевград излезе с декларация срещу Муса Палев веднага, след като назначението бе обявено в петък. Още тогава бе организиран масов протест от партийни структури, неправителствени организации и граждани, а от редиците на БСП - Благоевград взеха решение да оттеглят предложението си за зам.-областен управител и секретар на администрацията.

ДПС: Каймаканов не е наш

Петдесет души протестираха и в Пловдив срещу новия областен управител Венцислав Каймаканов. Малко преди 8 ч. сутринта в понеделник те блокираха входа на сградата с твърдението, че Каймаканов е поставеник на ДПС - партия, която на парламентарните избори не е спечелила нито един мандат в града, предаде БНР. Протестиращите не допуснаха в сградата настоящият заместник - областен управител Георги Игнатов, който напусна ГЕРБ след изборите.

Хората се нахвърлиха срещу него с думите "предател” и нецензурни възгласи, като го блокираха с кордон и не му позволиха да се доближи до входа. Благодарение на полицията, която се намеси бързо, не се стигна до сблъсъци. Игнатов бе принуден да се качи в личния си автомобил и да напусне района.

Недоволните го обвиниха, че благодарение на него и неговото предателство сега областният управител ще бъде от ДПС. Пред журналисти Игнатов каза, че всеки си има лични позиции и трябва да си ги обявява и че неговите действия не са предателство.

"Оставка", "Избори", "Не на ДПС в Пловдив", скандираха хората, които започнаха да се събират пред общината още в 7.30 ч. Областният управител Христо Грудев заяви, че все още не е получил заповед за назначението на Каймаканов и не знае дали това ще се случи в понеделник.

Самият Каймаканов заяви, че през целия ден е зает със срещи в София, включително в Министерския съвет. Той подчерта, че недоумява защо се говори, че е кандидатура на ДПС. Никога не съм членувал нито в тази, нито в друга партия. Поканен съм лично от премиера Орешарски в качеството ми на експерт, заяви той.

Министър-председателят също обясни, че се е спрял на Каймаканов, защото го познава като мениджър, а не като политик. Каймаканов е бизнесмен и притежава дружествени дялове и акции в няколко фирми. В периода 2003 г. - 2009 г. той бе изпълнителен директор на "Пловдив - Юрий Гагарин БТ" АД. През 2007-ма бе независим кандидат за кмет на Пловдив. Срещу назначението му се обявиха и пловдивските социалисти.

ДПС се отрече от номинациите си с български имена

Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов не е номинация на ДПС, декларира лидерът на партията Лютви Местан. “Имайте доверие в премиера Орешарски. Тази кандидатура беше съгласувана с нас и получи нашата подкрепа, но той никога не е бил член на ДПС, не е бил от нашата гражданска квота”, каза Местан.


Според него въпросът колко областни управители и зам.-министри има ДПС в кабинета “Орешарски” стоял “странно”. Партийно проявените зам.-министри са на образованието Мукаддес Налбант, на земеделието и храните Бюрхан Абазов, на отбраната Неджми Али, каза Местен. “Приемам и Велислава Кръстева (зам.-министър на културата -бел.ред.), но останалите имена по никакъв начин не са свързани с ДПС. Те са там, в качеството си на експерти”, каза Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?