Осъден доживот по делото "Килърите" може да получи 500 лв. обезщетение от прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Георги Вълев от групата "Килърите", който е осъден на доживотен затвор без право на замяна за организирането на две убийства, успя да осъди прокуратурата да му плати 500 лева обезщетение, защото е бил оправдан по обвинението за палеж на автомобил, съобщава lex.bg.

Решението е на съдия Татяна Митева от Окръжния съд в Ловеч, пред който Вълев е завел иск срещу прокуратурата за 500 000 лева. Претенцията му първоначално е била и срещу финансовия министър като представляващ държавата, която според него пък е "работодател" на прокуратурата. Впоследствие делото в тази част е било прекратено, а ответник по него е останала само прокуратурата.

В исковата си молба Вълев описва, че приел много тежко обвинението, че е организирал палежа на автомобила на адвокат Петър Лупов през 2008 г., по което е бил оправдан. Вълев обаче е осъден на доживотен затвор без замяна за организиране на убийството на Лупов, както и това на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Осъдени с него на доживотен затвор без право на замяна са още Петър Стоянов-Сумиста и Васил Костов, а съучастникът им Янко Попов получи наказание от 10 години лишаване от свобода.

Пред съда в Ловеч той се оплакал от продължителността на делото и това, че е стоял през цялото време на процеса в ареста. Негов бивш съкилийник дал показания, че Вълев започнал да бълнува, спрял да се храни и отслабнал, след като му повдигнали обвиненията, за които казвал, че е невинен и „натопен от прокуратурата“. Синът му пък заявил пред съда, че баща му се ползвал с авторитет преди ареста, а след това бил шокиран и загубил вяра в държавното обвинение. По отношение на обвинението в палеж, свидетелят казал, че започнали медийни атаки срещу баща му, в които то било представено като вандалска проява. Вълев приел тежко и това, че оправдаването му за палежа не станало обществено достояние.

В решението си съдия Митева напомня, че срещу Вълев са били повдигнати седем обвинения, от които две са за убийство, а е оправдан единствено за палежа.

"Макар и да има разгласяване чрез медиите, то е касаело цялата престъпна дейност, а не само конкретното престъпление, като следва да се има предвид, че другите две престъпления са квалифицирани убийства", пише съдия Митева и допълва, че липсват доказателства, от които да прецени какви болки и страдания е преживял Вълев конкретно от обвинението в палеж. Затова и присъденото обезщетение е далеч от поисканата първоначално сума.

Споделяне

Още от България