Още 4 незаконни постройки ще се събарят в резиденцията на Божков на Витоша

Още 4 незаконни постройки ще се събарят в резиденцията на Божков на Витоша

Нови четири незаконни постройки, намиращи се около вила "Аглика" на територията на природен парк "Витоша", трябва да бъдат премахнати. Това става ясно от 4 заповеди, издадени от направление "Архитектура и градоустройство", ръководено от главния архитект на София Здравко Здравков.

Незаконни строежи са: сграда за обслужващ персонал, едноетажна сграда за КПП, гараж и метална бариера.

В миналото вила "Аглика" се ползваше като резиденция на Тодор Живков. Впоследствие тя бе приватизирана от банкера Емил Кюлев, а след убийството му стана собственост на бизнесмена Васил Божков, който понастоящем е обвинен в 18 престъпления.

По процедура, след влизане в сила на издадените заповеди собствениците ще получат покана за доброволно премахване. В случай че не бъдат изпълнени, Столичната община ще пристъпи към действия по принудително премахване.

От направление "Архитектура и градоустройство" припомнят, че извършват проверки за законосъобразността и техническото състояние на 17 строежа на територията на парк "Витоша" в изпълнение на разпореждане от Върховна административна прокуратура. В края на юни ВАП възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да провери дали не е строено ненужно в бившата резиденция на Тодор Живков.

През август миналата година за първи път бе съобщено, че три пристройки до вила "Аглика" трябва да бъдат съборени, съобщи прокуратурата.

Столична община тогава издаде три заповеди за премахване на незаконни "двуетажна офисна сграда, с гараж, складове и два навеса", "едноетажна сграда с прилежаща тераса и частичен полуподземен гараж - оранжерия" и "едноетажен склад". Те обаче се обжалват от Васил Божков и тяхното разглеждане още не е приключило.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?