Още не се знае колко ще поскъпнат месата заради влезлите в сила нови стандарти

Председателят на Асоциация на месопреработвателите в България Кирил Вътев заяви, че все още е рано да се ангажира с конкретен процент на поскъпване на месото и месните изделия във връзка с въвеждането на новите стандарти от 1 август т.г.

Той се съгласи с оценката на земеделското министерство, че килограм кайма от свинско и телешко месо би трябвало да струва осем, а не три лева.

Девет стандарта за 20 месни продукти от свинско, говеждо и пилешко месо влизат в сила от неделя. Стандартите са за кайма, кебапчета и кюфтета, сурова наденица, варени и варено-пушени колбаси, кебапчета и кюфтета от пилешки меса, карначета от пилешко месо, траен варено-пушен салам, малотрайни колбаси.

След появата на стандартите няма да може да се влагат консерванти. Това са стандарти, които максимално се приближават до Българския държавен стандарт и те се въвеждат със заповед на директора на Националната ветеринарно-медицинска служба, за да се избегнат дългите процедури в Института по стандартизацията.

Продуктите, които са произведени по тези стандарти, ще носят знака "Стара планина”. Не се допуска съдържание на соя, картофено нишесте, фибри или механично обезкостено месо.

Месопреработвателите, които искат да произвеждат продуктите "Стара планина”, трябва да подаде заявление в ДВСК, да бъде направена проверка за готовността за производство на тези продукти.

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цените на месните продукти "Стара планина", произведени по новите "утвърдени стандарти", прогнозират представители на бранша. Новите цени трябва да гарантират качество и вкус.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес