Основните европейски партии подкрепиха предложението на Юнкер за бежанците

Основните европейски партии подкрепиха предложението на Юнкер за бежанците

Основните партии в Европейския парламент подкрепиха предложените днес от Европейската комисия задължителни квоти за разселването на 160 000 бежанци, пристигнали в Италия, Гърция и Унгария.

От името на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че ЕС трябва да осигури помощ на пристигащите и да изпълни човешките си задължения.

"Нямаше да бъдем толкова горди с Европа, ако защитавахме правата единствено на християните", добави той.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела призова за решения на основата на солидарността. Трябва да инвестираме в Африка в дългосрочен план, отбеляза Питела.

Сайед Камал от Европейските консерватори и реформатори отбеляза, че е необходима честност пред избирателите.

Има нужда да бъдем реалисти, ясно да различаваме бежанците от икономическите имигранти. Трябва да бъдем честни - причините за бежанската вълна са трайни. ЕС ще бъде полезен, ако обедини своите държави в търсенето на единно решение. Възлагането на задължения може само да влоши проблема. Европа няма нужда от нова Желязна завеса, а от желязна воля за справянето с това предизвикателство, коментира той, цитиран от БТА.

Ги Верхофстат от Алианса на либералите и демократите уточни, че същността на проблема е в липсата на политическа воля. Отношението към бежанците в Унгария не прави чест на Европа, коментира той. Според него е необходимо обособяването на режим на единна "синя карта" в ЕС, както в САЩ е въведена "зелена карта" за предоставянето на право на работа на имигрантите. Той призова за полагане на усилия за постигане на решение на конфликта в Сирия.

Габриеле Цимер от Европейска обединена левица /Северна зелена левица, подкрепи виждането, че са необходими възможности за законова имиграция в ЕС. Тя също подкрепи квотите, предложени от ЕК.

Филип Ламбертс (Зелени) предложи централата на ЕП в Страсбург да бъде временно преотстъпено на бежанците. Той също подкрепи предложените квоти. Найджъл Фараж от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" заяви, че "Ислямска държава" използва мигрантските пътища, за да влее джихадисти в ЕС.

Трябва да избавим обществата си от тази опасност, трябва да спрем лодките, както направи Австралия, призова той. Ако Великобритания не получи обратно контрола на границите си, догодина ще гласува за напускане на ЕС, заяви Фараж.

От името на групата "Европа на нациите и свободата" Флориан Филипо посочи, че предложените квоти представляват нарушаване демократичните права на европейците

Споделяне

Още по темата

Още от Европа