От 7 май НОИ ще пресмята по коя методика е по-благоприятно хората да се пенсионират

От 7 май НОИ ще пресмята по коя методика е по-благоприятно хората да се пенсионират

От 7 май бъдещите пенсионери ще могат да попълват новия образец за отпускане на пенсия, чрез който експертите на НОИ ще изчисляват по служебен път кой размер на пенсията е по-благоприятен - по старата или по новата методика. Това съобщи пред журналисти Огнян Добриков, директор на Териториално поделение на НОИ – Хасково, цитиран от БТА.

Промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), които дават възможност за избор влизат в сила на 4 май, но тъй като 4, 5 и 6 май са почивни дни , хората ще могат от 7 май да подават заявления. От тогава ще действа и комбиниран калкулатор на НОИ, чрез който хората ще могат сами предварително да си изчислят кой размер е по-благоприятен. Амбицията на експертите на НОИ е още утре в края на деня той да бъде поставен. 

В заявлението за отпускане на пенсия има отметка , в която бъдещият пенсионер заявява, че при отпускане на исканата от него пенсия желае в нейния размер да се вземат предвид трите последователни години от последните 15 години осигурителен стаж, избрани от него, преди 1 януари 1997 година. Бъдещите пенсионери трябва да предоставят всички документи за тези най-добри три години преди 1997 година, при възможност и тези за периода 1997 -1999 година, тъй като тогава регистърът на НОИ е бил в процес на внедряване.

Ако хората забравят да направят отметка, че искат и по старата методика да бъдат изчислени пенсиите им, но предоставят документи за трите най-добри години, от НОИ пак ще им изчислят служебно и по двете методики, като ще им се предостави по-благоприятният размер на пенсията, обясни Добриков.

За желаещите да се пенсионират по новата методика няма да е нужно да носят документи за т.нар. "златни години" и да правят отметки в заявлението. 

В Териториалното поделение на НОИ имаше посетители, които ще се пенсионират през тази година. Геновева Янева разказа, че е жп служител и нейната пенсия е по-благоприятна по новата формула, в която влизат годините след 2000 година, защото тогава се е осигурявала на по-високи суми. Тя е ползвала консултант за изчисляване на по-добрия размер, тъй като към датата, която е навършила възраст за пенсиониране, е нямало яснота , че експертите на НОИ ще изчисляват по служебен път. Разликата в пенсията ѝ по двете методики е със сто лева повече в полза на новата методика.

От териториалното поделение в Хасково разказаха обаче, че на повечето хора в този регион им е по-благоприятно пенсионирането по старата методика. Проблем е обаче удостоверяването на годините работа в бившите ТКЗС-та.

Ако хората не успеят да намерят документи, експертите ще потърсят сред техните архиви. 
До 1 януари 2023 година хората ще могат да избират по старата или по новата методика да се пенсионират предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване.

Старата методика включва както трите най-благоприятни години преди 1997 година, така и целият доход от 1 януари 1997 година до пенсионирането на хората. Новата включва само осигурителният доход след 2000 година и след 1 януари 2023 година ще действа само тя. 

Възможността за избор е предвидена и за хората, които са подали заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 година, както и за тези, на които вече е отпусната такава пенсия през същия период.

Те ще могат в шестмесечен срок да упражнят еднократно правото си на избор, като пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата.  

Споделяне

Още по темата

Още от България