По-ниски пенсии за 31% от хората с новата формула ще спестят 9 млн. лв. на НОИ

По-ниски пенсии за 31% от хората с новата формула ще спестят 9 млн. лв. на НОИ

Около 31% от новите пенсионери ще имат по-нисък индивидуален коефициент и съответно по-ниска пенсия вследствие на промяната в правилата в изчисляването от тази година. От това НОИ ще спести 9.1 млн. лева през тази година. Това показват предварителните резултати от анализ на института.

От тази година в пенсионната формула вече се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината. При пенсионната реформа от 2015 година се реши от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на НОИ за тази година, се взе решение да отпаднат и годините до 2000 година.

НОИ е направил предварителен анализ въз основа на данни за 67 881 осигурени лица, на които е изпратил уведомителни писма, че им предстои да навършат изискуемите години за пенсия през 2019 година.

“Изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент води до увеличение в размера на индивидуалния коефициент за 56.8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на индивидуалния коефциент на 11.9%, а при 31.3% се получава намаление в индивидуалния коефициент“, казаха от НОИ. Така ощетени биха били около 21 000 нови пенсионери.

Оттам посочват, че се очаква в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

Предварителният анализ на данните сочи, че общият ефект от прилагането на промените е увеличение с 0.3% на средния индивидуален коефициент на хората, които биха могли да се пенсионират през 2019 година.

Средното увеличение на индивидуалния коефициент е 4.3%. А средното намаление за хората с по-нисък индивидуален коефициент е 8.3%.

От гледна точка на бюджета на държавното обществено осигуряване, очакванията са промяната да доведе до намаление на разходите за пенсии с 9.1 млн. лв. за 2019 г., което е 0.09% от общия разход за пенсии. Разделена на броя на ощетените около 21 000 пенсионери икономията от 9 млн. лева прави около 428 лева на човек годишно или 35-36 лева на месец.

Към този момент намаление на размера на индивидуалния коефициент се наблюдава предимно при хора, които в периода 1997-1998 са се осигурявали за по-малък брой месеци на високи доходи, посочват от НОИ.

По-рано в понеделник социалният министър Бисер Петков съобщи, че се прави по-детайлен анализ на отражението в промяната на пенсионната формула върху новите пенсии.

В отговор на питане дали след обсъждането е възможно да има гратисен период за прилагането на промените, министърът припомни, че имаше гратисен период за промяната, приета през 2015 година за отпадането на трите най-добри години от последните 15 преди 1997 година.

Тогава беше решено те да отпаднат, но промяната влезе в сила от 2019 година.

През 2018 година, когато се подготвяше бюджетът за държавното обществено осигуряване за 2019 година, постъпи предложение от НОИ да се разгледа възможността да отпаднат и трите години от 1997 до 2000 година, като този вариант е обсъждан и 2014 година по време на работата на консултативния съвет по пенсионна реформа.

Аргументите при последното обсъждане са свързани с това, че от 2000 година се въвежда максималният осигурителен доход, припомни министърът.

В контекста на разглежданото тогава отпадане на тавана на пенсиите, при изчисляването на пенсията след 2000 година ще действа естественият регулатор - максималният осигурителен доход, каза Петков.

Другите аргументи са свързани с деноминацията, направена тогава, празноти в регистъра и затова министерството е подкрепило това решение. 

Да видим какво ще покажат данните на НОИ и тогава ще се прецени има ли основания нещо да се променя и дали тези опасения, които бяха изнесени от НОИ на база на симулацията, не се подкрепят от по-пълния анализ, посочи Бисер Петков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?