Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отговорът на външните партньори на "успехите” срещу контрабандата се нарича "Шенген"

Колко пъти да повтаряме, че половината пазар на цигари е в сивия сектор, казва говорителят на Българска легия "Антимафия" Петър Якимов

11 коментара
Петър Якимов

Неотдавна финансовият министър Симеон Дянков се похвали, че миналата година е имало добра събираемост в приходната част, поради което бюджетът завършва с по-малък от планирания дефицит. В резултат във фискалния резерв влизат средства, които могат да послужат за повишаване на някои доходи. От вашата организация нееднократно сте поставяли под съмнение събираемостта на приходите, особено в частта за акцизите и ДДС. И този път ли ще възразите на твърденията на министър Дянков?

 

Приходите в бюджета за 2012 г. бяха заложени като достатъчно ниски, за да бъдат изпълнени. Второ, както винаги г-н Дянков обича да жонглира с данните. Той казва, че общият план на митниците е преизпълнен с 25 млн. лв. Това е вярно, но трябва да се имат предвид цената на петрола и стойността на долара спрямо лева. Тогава преизпълнението идва номинално най-вече от ДДС, но само от ценовата разлика, а не от количествата.

 

Планът за акцизите, оказва се, не е изпълнен със 130 млн. лв. Така беше през 2010 г., през която имаше актуализация на бюджета (с намаление на плана за акциза). Така беше и през 2011 г. – преизпълнение на ДДС и неизпълнение на акциза.

 

Да припомним - акцизът е такъв вид данък, който се събира на бройка или на обем . Това означава, че количеството акцизни стоки, както винаги, не е изпълнено.

 

Да отидем на "любимите" цигари, за които г-н Танов (директор на Агенция "Митници" - бел. ред.) обяснява, че е събрал с 80 млн. лв. повече акцизи. Това е така, но г-н Танов пропуска една важна подробност – първо, тази година няма никакво възстановяване, и че средният акциз е по-висок заради постоянното му повишаване при 120 милиметровите цигари и нарязания тютюн. Средното количество обмитени цигари преди възстановяване, както би трябвало да се гледа от 2010 г. до 2012, е между 11.4 млрд. и 11.8 млрд.къса.

 

За сравнение – през 2008 г. са 22 млрд. къса и това сме го казвали много пъти.

 

Г-н Танов, както и г-н Флоров (директор на ГДБОП - бел. ред.), твърдят, че все пак през 2008 г е имало контрабанда, която е между 10% и 15%. Това прави средно потребление от 24 млрд. къса цигари през 2008 г. В момента при средно годишно обмитени цигари 11.5 млрд. къса твърдят, че също има 15% контрабанда, което означава реално потребление от 12.5–13 млрд. къса цигари.

Та аз питам отново и отново – от 13 млрд. до 24 млрд. къса къде са?Министерството на здравеопазването твърди, че отказалите се пушачи са между 5 и 7%, т.е. минимум 8 млрд. къса не излизат. Като ги сметнем по среден акциз за 2012 г. 155 лв/1000 къса, това е над 1 млрд. лв.

Две години трябваха на г-н Флоров, за да каже, че за един ТИР контрабандни цигари се дават 40 000 евро. Ако контрабандата е толкова намаляла, че е стигнала 15%, излиза, че този "бизнес” съвсем е умрял.

 

Впрочем, хванатите безакцизни цигари драстично намаляват – от 30 камиона през 2010 г. станаха 18 през 2011 г. и сега са 8 камиона. Това е официалната статистика на Агенция "Митници". От тези 8 камиона през 2012 г. 4 са доказано транзит, т.е. Агенция "Митници" геройски е заловила 4 камиона, предназначени за вътрешно разпространение, след като имат Наредба номер 3, скенери на всички митници, имате промени в законодателството и митническа полиция и полицейски правомощия.

 

Изводът е, че резултатът дори не е нулев, той е отрицателен. Количествата горива също ще бъдат надолу. Акцизът от горива няма да бъде изпълнен с около 80 млн. лв. Към днешна дата Агенция "Митници” не е публикувала събираемостта си от средата на годината насам. Това е, меко казано, странно, тъй като Министерството на финансите е публикувало тези данни до ноември включително. Това трябва да говори много неща.

Откъде имате тези данни?

Това са официални данни, които ги има на сайта на Агенция "Митници" и на Министерството на финансите.

Остава въпросът какво седи зад тези числа...

 

Седи контрабанда!

 

При условие, че в митниците казват, че са направили структурни реформи, персонални реформи, че гонят хората без необходимия ценз, т.е подменят кадрите, защо имаме такива резултати?

В два доклада – единия на Държавния департамент на САЩ, другия на ЕК - много ясно беше казано, че административната реформа в България е пълен провал. Единствените, които твърдят, че са извършили изцяло административна реформа, са Дянков и Танов, а звеното, където е станала тази реформа - са митниците. Питам, колко пъти хващаха подкупни митничари след като минаха две реформи.

Второ, продължавам да твърдя, че за да си водач на куче и за да ловиш наркотици, не ти трябва висше образование. Тестовете, които Танов героически нарича "Тестове за лоялност”, са напълно противозаконни, и този шаблон, който използват за тези тестове, не става за митничари.

Веднага давам прост пример – ако аз работя в митницата и в същото време сътруднича на поне една от службите доброволно – на Граничната полиция, ГДБОП или ДАНС, аз няма да издържа този тест. Лично аз не виждам нищо лошо да се помага на държавата.

Основната грешка, която направи В. Танов, и то я направи умишлено и със знанието на премиера, е, че отне самостоятелността на наркоотделите. Вече информацията, която постъпва от партньорските служби и ГДБОП, е достъпна до повече хора. Това според мен е направено умишлено. Спомняте ли си, че през 2011 г. са заловени 650 грама кокаин. Тази година започнахме с един хванат комбайн, ако си спомняте, което е добре, но за сметка на това амфетамините, които са хванати от Агенцията са нула.

 

В България за митниците думата "амфетамини” не съществува.

Излиза, че нищо не е направено да се ограничи контрабандата на акцизни стоки. Като че ли нищо ново - така е през целия преход и този вид дейност традиционно захранва партийни каси.

 

Ще ви дам два примера. В. Танов се похвали, че е разбил един от големите складове за контрабандни цигари в района на София. Тогава той недвусмислено каза, че такава контрабанда без държавни служители и МВР не може да съществува. Всеки път, когато МВР разбие някоя контрабанда на цигари - и във вътрешността на страната, и в камион на границата, той казва така – това без гранични полицаи и без митничари не може да съществува.

 

Г-н Цветанов и г-н Флоров вече твърдят, че 40 000 евро е "бакшишът" за един ТИР. Е, как и двете институции твърдят, че без държавни служители от другите институции контрабандата не може да съществува, и то на високо ниво, и няма нито един заключен, освен обикновените митничари. Тук проблемът е някъде при шефовете на митниците и ГДБОП и двамата вицепремиери, които "мирно и добре” си живеят.

Правили ли сте сметки във вашата организация какви парични потоци и накъде текат от контрабандата само на акцизни стоки?

Правили сме. Дори сме го казвали пред Mediapool - 700 млн. лв. са "подготвени" за изборите. Предишният път ви казахме, че ГЕРБ пари не дават, те дават "бизнес”, включително на малцинствените етноси. Когато зарибиш хората от малцинствата да продават нелегални цигари по пазарите, вече си ги купил.

Как се промени вътрешният пазар на цигари за последните четири години?

 

От 15 % контрабандата стигна 47%. Промениха се марките контрабандирани цигари. В началото на мандата на ГЕРБ най-контрабандираните цигари бяха марки, които се произвеждат в чужбина – от Китай до съседни държави. Сега 2/3 от контрабандните цигари са българско производство. Едната марка е на цена на дребно 30 лв. на стек или 3 лв. на кутия при официална продажна цена 4.70 лв. Тя има аналог и с марка цигари, които се продават на вътрешния пазар.

Да повторим - контрабандата се извършва с цигари, които се произвеждат в България.

Да, 2/3-ти от нея.

Свързано ли е това с промяната на собствеността на производствените мощности в България? Все пак Булгартабак беше приватизиран. И имаме и един голям производител в Пловдив?

Когато беше продаден Булгартабак, забележете колко пъти официално му се увеличиха приходите и печалбата. И това е, не защото продава повече цигари на българския пазар, а защото продава повече цигари по принцип. Относителният пазарен дял на Булгартабак в България е приблизително един и същ за последните 4 години. Булгартабак произвежда цигари, които официално и легално се изнасят за трети страни. Какво става с тези цигари, вече е друг проблем. Производителят Булгартабак не носи вина, че тези цигари се връщат евентуално контрабандно.

Като че ли се въртим в омагьосан кръг. Реформи се правят, контрабандата си цъфти. Ще кажете - шефът на митниците е виновен, както сте казвали и друг път.

 

Казвал съм и друго. Кадровата политика не означава само шефа на агенцията. Не съм твърдял, че ниските и средните нива нямат нужда от подмяна, но когато си толкова неук в една система, за да караш водач на куче, който цял живот е свикнал да работи по инстинкт и да лови наркотици, да има висше образование, което не се уточнява какво е. тоест може да е музикант, може да е математик – важното е да има висше образование, значи нещата не вървят.

Ако се направят промени, току виж секнали паричните потоци към партийни каси...

 

Това не е наш проблем. Това е проблем на лидера на ПП ГЕРБ. Аз не искам да живея в страна, в която изборите се купуват. Другият факт, който е много интересен – ако си спомняте Ц. Цветанов си изкара цялата предизборна кампания с подхвърлянето на прякори - Белия, Марадоната, Цайса - и дори не събра смелост да им каже имената. Обясняваше за едни милиони, дето се губели и едни милиарди, дето ей тия тримата – лошите, сега като ги махнем и като ги арестуваме и всичко ще се оправи. Да ама те и тримата са щастливи милионери.

Но са отстранени от бизнеса си, нали?

Просто предадоха бизнеса на другите. Помните ли, че целият екип на Танов беше отстранен. За първи път в историята на митниците двама заместници, които отговарят за контрабандата, подават оставка. В момента трети не е назначен – това какво говори? На мен лично – идват избори! Вдигайте бариерата!

Темата е чувствителна и не може да остане без външна намеса. Какво казват партньорските служби?

Поинтересувайте се защо заместник-директор на ГДБОП беше в Иран. Какво са му отговорили иранците за международния трафик на хероин от Иран през България. Аз ще ви кажа само, че са ни пожелали успех!

Ние неслучайно постоянно повтаряме, че има успехи на МВР при хероина, но той е този хероин, който наричаме "турски”, т.е. купен от Турция. А хероинът, който идва от Иран – от 2009-та не е хванат нито един килограм, за разлика от австрийците, които хванаха наш камион на границата си, натоварен с ирански хероин. Това стана точно преди една година и тогава Цветанов отиде до Австрия и обеща тържествено, че ето сега ще хванем организаторите на този канал. Това "ето сега” стана една година и малко.

Отговорът на партньорските служби на тема "успехи” в борбата с контрабандата и наркотрафика е един и той се нарича "Шенген". Хващам се на бас, че през март дори няма да фигурираме в дневния ред за разглеждане на кандидатурата на България за Шенген.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #11

  Целият текст е пълен боклук! Какво общо има Шенген с вноса на цигари без бандерол от Румъния и Гърция, като с или без Шенген нямаме митнически режим с тези страни??? Все едно ако някой вози камион с цигари без бандерол от Пловдив до София да е виновен Шенген???

 2. Анонимен
  #10

  Това не е вярно!!!Не може Герб, да допускат такива "неща"да се случват в Митниците и Държавата.Та нали лично Премиера поздрави с писмо Танов,за добрата реформа,и за отстранените корумпирани митничари,за приходите от Акциза и контрабандата.Това не е вярно!!!Дянков също продължава да хвали Танов във всяко интервю.Самият Танов се хвали, с приходите си от Митниците.Ама много Ви моля,да не пренебрегвате факта,че и заплатите много се "повишиха"на редовите митничари.Всички са доволни.Попитайте ги и ще се изненадате.

 3. Анонимен
  #9

  Докато няма персонарна отговорност, за действията на всеки един началник,за всяко едно негово ришение,заповед или разпореждане,нещата ще продължават да се случват по този начин.Да всичко написано е вярно,но какво от това???Контрабандата се контролира изцяло от МВР,а в Митниците си правят "реформи".Колко удобно...Престъпленията,които извършва Танов,ще се отчитат в загуби за милиарди,след като го махнат и сложат чертата.Може би ще се опитат да го "спасят",като му предложат друг пост,за да замажат трагичното положение в Митниците.Очаквам го.

 4. Анонимен
  #8

  танов-700лв пенсия,3 500 заплата,30 000лв премия на тримесичие,такива ни управляват,льжци и крадци

 5. Анонимен
  #7

  бонусите в митниците по 30 000лв на тримесичие,вчера получиха по 45 000лв танов и кадровичката кирилова,светла бьчварова да провери и да каже истината на бедния бьлгарски народ

 6. Анонимен
  #6

  Мутрите които управляват България направиха нещо положително. Те разсипаха сxемите на самосиндикалните бандити. Сега текат само измамите на управляващите. В този смисъл България не е разграден двор. Дано следващото правителство унищожи сxемите на гербавите бандити, дано не се полакоми да прилапа каналите както всички управляващи досега направиха. Парите наистина развращават, особенно лесните пари.

 7. Анонимен
  #5

  А недекларирания, контрабанден,алкохол....

 8. Анонимен
  #4

  И децата в България знаят, че контрабандата с цигарите е държавна политика, контролипана и реализирана на най-високо ниво! Кого лъжат онзи многоимотния и другият, така нареченият шеф на Митниците, който е толкова прост, че две смислени думи не може да каже?! Кого? И не ги ли е срам?! Ако не от нас - данъкоплатците, то поне от чуждите им партньори, които впрочем много отдавна са им скроли шапката! Доказателството за това е Шенген! При този министър на МВР и при този началник на българските митници, никога няма да ивдим Шенген!

 9. Анонимен
  #3

  Браво! Много добре казано от г-н Якимов. Не е лошо да направи едно изявление и за далаверите с горива на Лукойл. Между другото някой спомня ли си вече дали са поставени разходомери на база Росенец.

 10. Анонимен
  #2

  Да,и заместникът на Асфалта си загубва контрол над нервите и вероятно цялата опозиция е снела доверието си към него. Дай да идем да видим другият заместник какви ги реди за руските инвестиции.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.