Отиде си актьорът Наум Шопов

Отиде си актьорът Наум Шопов

Големият български актьор Наум Шопов почина в сряда на 81-годишна възраст, съобщиха от Народния театър "Иван Вазов", на чиято сцена Шопов изигра много запомнящи се роли.

Едно от най-известните лица на българския театър е починал в Правителствена болница, където постъпил преди три дни заради проблеми със сърцето, предаде бТВ.

Роденият на 27 юли 1930 г. Наум Шопов е син на известната българска актриса от Стара Загора Мара Шопова и баща на един от секс символите на българското кино от 1980-те години Христо Шопов. Актьорът е определян като един от най-загадъчните и чувствителни актьори в българския театър и кино. Играл в над 30 филма, между които "Крадецът на праскови", "Цар и генерал", "Вилна зона", "По следите на безследно изчезналите", "Топло" и др.

Вихри се в продължение на десетилетия на сцените на Народния театър "Иван Вазов" и на Театъра на българската армия. Ценителите на театралното изкуство го помнят най-вече с ролите му в "Хамлет", "Крал Лир", "Коварство и любов", "Дневникът на един луд", "Животът е сън" и много други.

През 2003 година Наум Шопов получи "Аскеер" за цялостно творчество.

През 2005 г. Народният театър подкрепя юбилейната му театрална обиколка в провинциалните театри "Наум Шопов на 75", където актьорът играе в "Последната лента на Крап" по Самюел Бекет под режисурата на Димитър Еленов.

На 9 ноември 2010 година Наум Шопов беше обявен за носител на годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски". Най-голямото държавно отличие тогава беше връчено на сина му Христо Шопов. Отличието му беше дадено заради изключителните му постижения в българския театър и кино и за яркото му присъствие в българския културен живот.

Споделяне

Още от