Откъде идва любовта на шефа на кампанията на Тръмп към Русия

"Ню Йрок таймс" разказва за политически и бизнес сделки в американския консултант в Украйна по оста Путин - Янукович

Откъде идва любовта на шефа на кампанията на Тръмп към Русия

Малко политически консултанти са имали клиент с такъв зрелищен провал, както Пол Манафорт в Украйна през зимата на 2014 г., пише в. "Ню Йорк таймс" в обширен коментар за личността на човека, който сега движи кампанията на републиканския кандидат-президент на САЩ Доналд Тръмп.

Украинският президент Виктор Янукович, който, по думите на американски дипломат, дължеше своя избор на "рязката смяна на имиджа", организирана от Манафорт, избяга от страната, оказвайки се изправен пред ожесточените улични протести. Янукович намери убежище в Русия и никога не се завърна, докато неговият патрон, президентът Владимир Путин, пристъпи към разпокъсване на Украйна, анексирайки Крим и разпалвайки война в други две провинции, която продължава и сега.

Манафорт не се уплаши. Месеци след политическия крах на своя подопечен, той се зае да работи за връщането на неговата опозорила се партия обратно на власт – както направи със самия Янукович преди десетилетие.

Манафорт вече има известен успех, като се има предвид, че бившите привърженици на Янукович и част от комунистите формираха нов блок, който е в опозиция на прозападното правителство в Украйна.

А сега Манафорт се е заел с далеч по-мащабна кампания, целяща да доведе до победата на Доналд Тръмп на президентските избори, пише "Ню Йорк таймс".

Като се има предвид, че путинска Русия и вмешателството ѝ в Украйна се оказаха във фокуса на президентската кампания в САЩ, дейността на Манафорт в Украйна е под лупа, както и неговите бизнес сделки с известни украински и руски олигарси.

След бе разкрито изтичането на имейли от Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, което американските служби свързват с руски шпионаж, и Тръмп, и Манафорт се сблъскват с остри критики заради необичайно благосклонното им отношение към Путин и политиката му спрямо Украйна. Тяхната позиция е обръщане на 180 градуса на поддържаната от десетилетия общоприета политика на Републиканската партия към Русия - страната, определена от предишния кандидат за партията за президентската номинация Мит Ромни като "нашия политически противник №1".

В неделя Тръмп дори повтори оправданието, което дава Путин за анексирането на Крим, казвайки, че мнозинството от хората там са искали да са част от Русия. Тези думи на Тръмп заеха видно място в новините на държавните руски медии.

Далеч не е сигурно, че възгледите на Манафорт пряко са формирали позицията на Тръмп, тъй като Тръмп говореше позитивно за Путин и преди Манафорт да се присъедини към екипа му. Но е ясно, че двамата споделят общи виждания за Русия и нейните съседи като Украйна. По отношение на Русия това е привързаност, която у Манафорт се е формирала с бизнес сделки в продължение на години.

Преди да се присъедини към кампанията на Тръмп тази година, дейността на Манафорт в Украйна бе една от най-значимите му политически кампании през последните години. Той започва кариерата си в Републиканската партия през 1970 г. и я продължава в чужбина в качеството си на съветник на авторитарни лидери, включително Мобуту Сесе Секо в Заир, Фердинанд Маркос във Филипините и споменатия вече Янукович в Украйна, пише "Ню Йорк таймс".

Дори бегъл обзор на работата на Манафорт в Украйна показва как политиката и бизнесът се преплитат в страна, която все още се бори да функционира като демокрация, четвърт десетилетие след като получи своята независимост при разпада на бившия Съветски съюз.

Влиянието на Манафорт в Украйна е било значително, а неговият политически опит е бил дълбоко ценен, свидетелстват украински политици и чиновници, които са работили с него. Той също така е имал думата при взимане на решения за крупни американски инвестиции в Украйна, по думите на бившия говорител на украинското външно министерство

Олег Волошин, който също се кандидатира като член новия политически блок, създаден с помощта на Манафорт.

Той убеди правителството да понижи експортните тарифи за зърно - промяна, която бе изгодна на инвеститори в земеделския бизнес като Cargill, както и да започнат преговорите с Chevron и Exxon за търсене на нефт и газ в страната.

Манафорт се появява в Украйна през зимата на 2004-2005 г. по време на т.нар. оранжева революция. Янукович, който по тогава бе министър-председател, се обяви за победител на президентските избори, които обаче бяха тотално манипулирани и резултатът им не бе признат от конституционния съд, в разгара на многохилядни протести. Така президент стана прозападно ориентираният конкурент на Янукович Виктор Юшченко.

Доналд Тръмп, Пол Манафорт и Виктор Янукович

Янукович силно разчиташе на руски политически съветници, но след политическата катастрофа през 2004 г. се обърна към американски консултанти.

Манафорт бе започнал работа за един от най-богатите хора в Украйна, Ринат Ахметов, за да подобри имиджа на компанията му. Ахметов бе сред най-влиятелните спонсори на партията на Янукович "Партия на регионите" и е свързал двамата.

Съветван от Манафорт, Янукович започва политическо настъпление. Неговата партия става най-голямата политическа сила в парламента на изборите през 2006 г., а след това и през 2007 г., когато той се връща на премиерския пост.

По това време Манафорт говори за Янукович като за изключителен лидер, който е съвършено неправилно разбран на Запад.

С помощта на Манафорт партията на Янукович се опита да смени своя имидж от сборище на бандити в легитимна политическа партия, пише тогавашният американски посланик в Киев Джон Хърбст, както става видно от грамите, изтекли в Уикилийкс.

Манафорт и колегите му често са притискали американски дипломати в Украйна да третират равнопоставено Янукович и съратниците му, за да се избегне рискът да изглежда, че подкрепят политическите му опоненти на новите избори.

В този период пред Манафорт се отварят доходоносни странични сделки.

През 2008 г. той и предприемачът Артур Коен договарят покупката на парцела на хотел Drake на "Парк авеню" в Манхатън, като единият партньор в сделката е Дмитри Фирташ – олигарх, натрупал милионите си като посредник на руския държавен гигант "Газпром" и известен с това, че каптира пари за кампаниите на проруски политици в Украйна, включително Янукович. Тримата мъже възнамеряват да изградят на мястото мол и спа център, наречен Bulgari Tower, според съдебното дело, заведено в Манхатън от бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. В крайна сметка, обаче, проектът се разпада.

Друга сделка също канализира пари, свързани с руски олигарси, в Украйна. През 2007 г. Манафорт с още двама партньори (Рик Гейтс и Рик Дейвис) създава частна компания на Каймановите острови с цел покупка на активи в Украйна. Като инвеститор в компанията е поканен руският олигарх Олег Дерипаска. Според съдебното дело, заведено по случая, Дерипаска се съгласил да плаща 2 процента годишна такса мениджмънт на Манафорт и партньорите му и да внесе 100 млн. долара във фонда, който закупува кабелна телевизия в Одеса. Впоследствие обаче избухват конфликти, свързани с ревизия и Дерипаска дава Манафорт на съд, а делото все още не е приключило.

Към 2010 г. Янукович бележи пълен триумф, като печели президентските избори срещу Тимошенко, която е обвинена за злоупотреби и изпратена в затвора.

Константин Гришченко, бивш министър на външните работи и вицепремиер при Янукович, казва в интервю, че в Манафорт в крайна сметка се е разочаровал от своя клиент.

Той твърди, че Манафорт е настоявал Янукович да подпише споразумението с Европейския съюз, които би съдействало за по-тесни връзки на страната със Запада.

Манафорт не е казал почти нищо след краха на Янукович. "Не мисля, че беше много щастлив от развръзката", коментира Гришченко.

Шансът на Манафрот за завръщане обаче се появява много по-скоро отколкото някой е очаквал. Когато правителството на украинския президент Петро Порошенко свиква предсрочни парламентарни избори през октомври 2014 г., само осем месеца след бягството на Янукович, Манафорт мобилизира деморализираните останки от партията му. В резултат на това бившата "Партия на регионите" съхрани влиянието си в парламента под новото име "Опозиционен блок".

Той смяташе, че за да се съберат възможно най-много хора, които са в опозиция на настоящото правителство, трябва да се избегне всякакво конкретно име, да го има само символа на това да си в опозиция, спомня си Михаил Погрибински, политически анализатор в Киев, за името на новата партия.

Към онзи момент Манафорт вече е на заплата при бившия началник на кабинета на Янукович Серхий Лювочкин.

Не е ясно дали Манафорт продължава работата си в Украйна, след като се зае с кампанията на Тръмп. Съветникът по комуникациите на Лювочкин, потърсен от редакцията на "Ню Йорк таймс", е отказал да каже дали Манафорт още е на хонорар и колко му е било платено.

Манафорт не се е регистрирал като лобист, представляващ Украйна, което би изисквало да разкрие доходите си, макар че една от наетите от него компании – пиар фирмата "Еделман", направи това през 2008 г. Компанията е получавала хонорари по 35 000 долара месечно, за да промотира усилията на Янукович като министър-председател към "превръщането на Украйна в по-демократична страна".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят