Открито е устройството на “биологичния часовник”

Открито е устройството на “биологичния часовник”

Американските учени са проследили механизма на “биологичния часовник” на човека до един единствен ген, който го включва, пише в четвъртък ББС.

Механизмът на “биологичния часовник” предчувства промените в обкръжаващата среда и регулира редица функции на организма: от съня до обмяната на веществата и даже поведението.

Генетиците от Калифорнийския университет са установили, че целият механизъм се включва от една аминокиселина в състава на човешкия белтък.

Нарушаването на механизма на “биологичния часовник” може да предизвика различни тежки последствия за здравето, като безсъние, депресия, сърдечни заболявания и рак.

Учените се надяват, че с откриването на устройството на механизма на “биологичния часовник” ще могат да се създадат по-ефективни методи за лечение на нарушенията в съня и свързаните с тях проблеми.

В статията на списание "Нейчър" се казва, че генът CLOCK и неговият партньор BMAL1 произвеждат една единствена аминокиселина.

Тази аминокиселина обаче на свой ред въздейства на около 15% различни други гени. Именно поради тази причина, когато този процес се нарушава, последствията са толкова много и различни.

“Винаги е удивително да се наблюдава доколко е изявен в биологията молекулярният контрол”, признава шефът на колектива от учени професор Паоло Сасоне Корси.

В момента изследователите проверяват действието на антитела, които въздействат на аминокиселината на “биологическия часовник”.

Доктор Нил Стенли, специалист по проблемите на съня от болницата при университета Нориджа, признава, че всички съществуващи в днешно време методи за лечение на нарушенията при съня въздействат на едно и също съединение в организма, като са известни 89 такива нарушения.

“Новият обект може да ни позволи да разработим ефективни методи за лечение и да подхождаме към пациентите по-индивидуално”, казва Стенли.

Споделяне

Още от