В. "Република" за проблема с номинирания посланик Маричков-младши

Отношенията София – Ватикана се изостриха като при атентата срещу папата

Отношенията между България и Ватикана са изострени както по времето на атентата срещу папата през 1981 година заради предложението на София посланик при Ватикана Кирил Маричков-младши, коментира италианският вестник "Република".

Предложеният от правителството и одобрен от президента за посланик във Ватикана Кирил Маричков-младши не получи агрeман от Светия престол.

Вестникът отбелязва, че кандидатурата му не е одобрена заради присъствието на хомосексуална сцена в романа на Маричков Clandestination, издаден през 2005 г. и описан като бестселър в България.

Най-четеният италиански вестник защитава българския кандидат-посланик и го представя като 39-годишен учен, говорещ пет езика, с две висши образования и изследовател по геополитика, занимаващ се с източноевропейските страни след падането на Берлинската стена, съобщи БНР.

Левият италиански вестник по този повод не скрива критиките си към Ватикана.

Според изданието този случай повтаря проблемите в сложната история на дипломатическите отношения между България и Ватикана, обтягайки ги както по времето на делото Антонов, обвинен в съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II.

Преди три месеца порталът на българите в САЩ и Канада bg-voice съобщи, позовавайки се на неназовани дипломатически източници, че Маричков-младши нямал официално нито ден трудов стаж. Според българската общност в Италия Кирил Маричков – младши се представял за адвокат без обаче да има право да извършва юридически услуги. Причината е, че италианското общество на адвокатите седем пъти отхвърляло молбата му за присъединяване.

Дипломатическата служба на Ватикана  имала жалби на българи, според които Маричков прибирал 100 евро такса за издаване на обикновени пълномощни, които иначе струват 15 евро. Поради невъзможност да се явява в съда пък плащал на приятели адвокати, които да ходят на съдебни процеси с българи и да ги защитават от негово име.

Не по-малък проблем за Ватикана се оказва и това, че Маричков живее в Италия, а съпругата му Микела няма българско гражданство. Ако той стане посланик, би трябвало да получи дипломатически имунитет в държавата, където и без това пребивава постоянно, който ще се разпростре и върху съпругата му, което е неприемливо за Ватикана.

Според Латеранските договори от 1929 г., с които практически Ватикана се оформя като независима държава, дипломатическият имунитет на посланиците към Папския престол се гарантира и дава от Италия. За Ватикана е приемливо единствено посланиците на самата Италия и на Сан Марино да са местни жители. Всички останали дипломати тя държи да имат постоянен адрес в изпращащата държава, какъвто не е случаят с Маричков.

Кандидатурата на Кирил Маричков-младши бе единствената, която бе отхвърлена от всички предложения за посланици, подписани от президента Росен Плевнелиев. Процесът на замяната на посланиците бе блокирана в края на втория мандат на Георги Първанов, който отказа да отзове посланиците с досиета и това доведе до обтегнати отношения с външното министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят