Отвори врати първият в България дневен център за хора с епилепсия

Отвори врати първият в България дневен център за хора с епилепсия

Първият в България Дневен център за деца и младежи с епилепсия отвори врати в София в понеделник, когато се отбелязва Международния ден на хората с епилепсия 13 февруари. Центърът стана факт след цели 19 години усилия в тази посока и е сбъдната мечта за десетки семейства на деца и младежи с тежка форма на болестта, каза при откриването му Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

В Дневния център ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на епилепсия, което ще им даде възможност да се социализират и да развиват талантите си, а на семействата им ще позволи да работят и да водят нормален начин на живот.

“Щастливи сме, че в Международния ден на хората с епилепсия можем да се поздравим с отварянето на този център и се надявам, че той ще работи в полза на хората с епилепсия и техните семейства дълги години занапред“, каза Веска Събева. Тя припомни, че в България живеят около 75 000 хора с епилепсия, от които около 30 000 са деца, а болестта обикновено се отразява на начина на живот на цялото семейство.

Събева призова държавата и институциите да положат повече усилия, за да дадат възможност на всички тези хора да водят нормален и достоен живот.

В България остават нерешени редица проблеми – с достъпа до изследвания и базови лекарства за епилепсия; с достъпа до детски градини и училища за децата и до работни места за възрастните хора с тази диагноза; с достъпа до социални услуги.

“Призоваваме държавата да си свърши работата и да създаде условия, за да се сложи край на дискриминацията и стигмата по отношение на хората с епилепсия, и да им се даде възможност да излязат на светло“, каза Събева.

Международният ден на хората с епилепсия се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари в повече от 120 държави, с цел да се повиши осведомеността за тази диагноза, с която живеят над 65 милиона души по света.

Смята се, че 1 на всеки 100 от нас е засегнат от епилепсия, а 1 от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. В около 60% от случаите причината за възникване на болестта остава неясна.

С правилно лечение при повечето хора с епилепсия няма пречки да водят пълноценен начин на живот.

Споделяне

Още по темата

Още от България