Пак цирк във фонд "Земеделие": Порожанов даде оставка, но стои

Земеделският министър иска да върне ръководството от времето на Орешарски

Мирослав Николов и Виолета Александрова, когато бяха наело на фонд "Земеделие" сн.БГНЕС

Битката за управлението на милиардите в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) се разгоря отново след временно затишие от две години и половина. В сряда служебният министър на земеделието Христо Бозуков поиска незабавно оставката на изпълнителния директор фонда Румен Порожанов. Той я подаде, но остана на поста си и продължава да подписва документи с аргумента, че трябва да се спази законът. По закон изпълнителният директор на ДФЗ се освобождава от Управителния съвет на фонда, чийто председател е министърът на земеделието. Управителният съвет се състои от 11 членове, от които 8 са зам.-министри от различни ведомства. Тъй като до момента не всички зам.-министри са назначени, няма как да се проведе и заседанието за избор на нов директор.

Новият земеделски министър възнамерява да върне старото ръководство на фонда от времето на правителството на Пламен Орешарски – Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, за да изпълни решението на съда, става ясно от прессъобщението на Министерството на земеделието и храните.

До час оставка, а заседание на фонда...

Христо Бозуков поискал оставката на Порожанов на среща на четири очи в Министерството на земеделието.

"Причината е назряло обществено недоверие към фонд "Земеделие", съмнение в легитимността на избора на изпълнителния директор и решение на съда да възстанови предишното ръководство", мотивира искането си Бозуков е посочено в съобщение на МЗХ.

По думите му са получени сигнали от бенефициенти за нередности при проекти и е необходимо да се направи цялостна ревизия на фонда.

"За да може да бъде извършена коректна проверка в Държавен фонд "Земеделие", очаквам оставката на Румен Порожанов до 1 час", казал Бозуков, който е редови член на БСП.

Почти в указаното време той получава оставката. В лаконично съобщение на ДФЗ се казва само че, "Румен Порожанов е подал своята оставка". Порожанов не вдигаше мобилния си телефон за коментар, но пред "24 часа" казва: "Такава е процедурата, продължавам да си изпълнявам задълженията и в момента подписвам документи", имайки предвид, че не е свикано заседание на Управителния съвет на ДФЗ.

Какви са нередностите?

В съобщението на земеделското министерство не е посочено какви са получените сигнали за нередности и дали става дума за нови, или за вече коментирани в медиите.

В понеделник Бозуков имаше среща с животновъди, протестиращи заради схемата за обвързано подпомагане. Те са недоволни, тъй като за млекодайни овце майки и кози майки под селекционен контрол, животновъдите трябва да доказват продукцията си, за да получат субсидии, докато за останалите направления в животновъдството – за месодайни и автохтонни овце и кози, тези правила не важат, но те също получават субсидия.

Фермерите не са съгласни и това, че от тази година по схемата за овце майки и кози майки под селекционен контрол, те трябва да избират коя от двете помощи да получат – Схемата за обвързана подкрепа или Схемата за преходна национална помощ за високо продуктивни овце майки и кози майки. През последните две години те имаха право на помощ и по двете схеми.

По схемата за обвързана подкрепа участват около 300 000 животновъди, от които около 130 000 ще получат пари, без да доказват произведената продукция, твърдят от Националната асоциация на овцевъдите. Те искат промяна на наредбата в тези части.

След срещата на Бозуков с недоволните пресцентърът на МЗХ съобщи единствено, че ще се търси решение на проблема.

Проверката на ДАНС във фонда, която не е ясно какво установи

През пролетта на 2016 г. ДАНС влезе на проверка в ДФЗ заради сигнали за съмнителни договори, но официално нищо не беше съобщено.

Няма публична информация и дали проверката на ДАНС е приключила и с какъв резултат.

Проверката бе предприета след европейски одит в ДФЗ заради къщите за гости и стадионите, построени с пари от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. И към момента все още има висящ спор между България и ЕК за налагането на финансови корекции по програмата, които не се приемат от наша страна.

Мирослав Николов и Виолета Александрова отново начело на ДФЗ

Източници от министерството на земеделието твърдят, че бившият директор на ДФЗ Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова ще се завърнат на постовете си.

Пред Mediapool Александрова каза, че са готови да изпълнят съдебното решение. Съдът отмени като незаконно отстраняването на Николов и Александрова през лятото на 2014 г.

Двамата оглавяваха фонда в мандата на премиера Пламен Орешарски, когато министър на земеделието беше Димитър Греков, който беше от квотата на ДПС. Той влезе в конфликт с Николов и Александрова, които пък бяха от квотата на БСП.

Двамата уволниха или понижиха около 40 служители във фонда. Те бяха обвинени в забавянето на хиляди проекти и грубо държание с отците от Светия синод, заради което Греков им поиска оставките.

Николов и Александрова обаче отказаха да ги подадат и бяха уволнени на 10 юли 2014 г. при съмнително проведена процедура, в която не участваха представителите на БСП в управителния съвет на ДФЗ. Николов и Александрова обжалваха това решение в съда и той се произнесе, че отстраняването им е неправомерно.

Милиардни европейски субсидии

От всички еврофондове, които България получава, тези за земеделие са най-много. Само по директните плащания в периода 2015 – 2020 г. българските фермери ще получат над 5.3 млрд. евро подпомагане.

За първи път от 2008 г. насам в края на 2016 г. земеделците получиха субсидията по директните плащания за единица площ. До края на март се очаква да бъдат преведени и останалите плащания за изминалата година, които са свързани с обвързаното подпомагане и т.нар. "зелени" добавки.

Отделно в ход е договарянето по редица процедури от Програмата за развитие на селските райони с бюджет от над 2.3 млр. евро. Освен схемите за земеделските стопанства, в момента върви и класирането по общинските проекти. До момента от тях са усвоени около 5 на сто от средствата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?