Нови рокади в земеделието заради евросубсидиите в животновъдството

Шефът на агенцията по селекция и репродукция подаде оставка ден след Порожанов, производителите на орехи също недоволни

Нови рокади в земеделието заради евросубсидиите в животновъдството

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството проф. Васил Николов подаде оставка в четвъртък. Това става ден след като същото направи и шефът на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Румен Порожанов по искане на агроминистъра.

Оставката на Николов е приета от министъра на земеделието проф. Христо Бозуков, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на запитване на Mediapool.

И двете оставки идват в разгара на кампанията по доказване на произведена продукция и животните под селективен контрол, за които предстои изплащане на евросубсидии в размер на 232 млн. лв. през тази година по схемите за обвързаното подпомагане. Заедно с добавките за зелени плащания, необлагодетелствани райони, млади фермери и др. до края на март 2017 г. трябва да бъдат изплатени общо 700 млн. лв. на всички земеделски стопани.

По схемата за обвързано плащане има нови правила от тази година, за да се предотврати синдромът "тиква", при който за 2015 г. година площите нараснаха с фантастичните 21 197% - от 62 ха на 13 142 ха. По правило животновъдите получават повече пари по обвързаната подкрепа от земеделците 55:45 или 127.6 млн. лв. срещу 104.4 млн. лв.

Последното проведено заседание на Управителния съвет на фонд "Земеделие" е било на 25 януари – денят, в който президентът Румен Радев издаде указа за назначаване на служебното правителство. На това заседание е одобрен проектът на годишните разчети на сметката за евросредствата на ДФЗ. Как точно те са били разпределени не е ясно, защото това приложение не е публикувано на страницата на МЗХ. Освен разпределението на евросредствата, е решено отпускането на още 28 млн. лв. за хуманно отношение към свинете и 39 млн. лв. за хуманно отношение към птиците.

Нито една земеделска браншова организация публично не изрази несъгласие с новите правила за подпомагане на сектора след представянето им в началото на август 2016 г. Едва сега след смяната на властта започнаха протести на овцевъди, а в четвъртък се оплакаха и производителите на орехи, чието финансиране беше спряно заради свръхнасаждения през последните години. В скоро време се очаква да има и други недоволни, заради значителното увеличаване на добивите на плодове и зеленчуци, които за някои култури са нереалистични. До това също се стигна заради евросубсидиите.

Втората оставка

"Не ми е искана оставката от земеделския министър. Имах някои сведения и поисках среща с министър Бозуков, той ме прие. След разговора тези сведения се потвърдиха и реших да си подам оставката. Министър Бозуков ми благодари за постъпката", каза по телефона за Mediapool Васил Николов, който беше изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството от 2009 г.

Земеделският министър не е искал оставката на проф. Николов. Той сам е подал молба за напускане, казаха и от пресцентъра на МЗХ в отговор на запитването на Mediapool.

Васил Николов отказа да коментира, какви са били "тези сведения", които са го накарали да си подаде оставка.

Разпределянето на европомощите

Най-вероятно това е свързано с разпределянето на европомощите в животновъдството по обвързаната подкрепа.

Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) контролира животните, които са под селективен контрол.

За да не се допускат грешки и фермерите да връщат субсидии е бил въведен механизъм, според който развъдната организация подава списък със животните по ушни марки към ИАСРЖ. Тези данни се обработват от агенцията и се проверяват на място животните. След това ИАСРЖ отбелязва в Българската агенция за безопасност на храните кои животни отговарят на изискванията и уведомява развъдните организации, които подават данните на фермерите. Така те вече могат да подадат заявленията си за подпомагане във фонд "Земеделие". Целият този процес трябва да приключи до началото май, защото от 1 май се подават заявленията за подпомагане за 2017 г.

От тази година парите за животните под селективен контрол бяха увеличени с 33 млн. лв., за сметка на средствата за животните, които не се контролират от агенцията. Животни под селективен контрол са племенни животни за разплод, които са най-високопродуктивните, за това и помощта за тях е по-голяма. Получаването на допълнителните пари обаче трябва да се докаже с фактури за произведената продукция и родословно дърво на животните.

Доказаното родословие на животните, което се вписва в специален регистър, се оказва един от големите проблеми пред стопаните. То беше едно от нещата, срещу които протестираха от Националната асоциация на овцевъдите в понеделник. Другото е свързано с това, че за застрашени от изчезване породи не се изисква доказване на продукция, докато за останалите се искат фактури.

За тази година по схемата за овце майки и кози майки под селективен контрол парите бяха увеличени близо два пъти от 12.8 млн. лв. през 2016 г. на 24 млн. лв. Според разчетите на земеделското министерство това означава, че индикативно стопаните ще получават по 84 лв. на глава добитък за стадо с до 300 животни и по 64 лв. за глава добитък при стадо над 301 животни. За да получат парите обаче, фермерите трябва да докажат по 70 кг добив от животно и 1 приплод, както и да няма изкуствено разделяне на стадото към 28 юни 2016 г.

По данни на агенцията под селективен контрол у нас са около 360 000 овце. Това е малко повече от една четвърт от общо отглежданите овце у нас, които са около 1.3 млн. по данни на агростатистиката. Така за тези стопани остават по-малко пари и индикативно се очертава да вземат около 47 лв. на животно, което е с над една трета под досегашните суми. Именно това създава и напрежение в бранша.

Факт е обаче, че при представянето на новите правила в началото на август тези организации мълчаха и никой публично не възропта. Сега се очаква да последват и нови недоволни, защото от помощи бяха орязани и производителите на тикви, зелен фасул, грах и орехи.

И производителите на орехи недоволни от новите правила

В четвъртък стана ясно, че Асоциацията на производителите и преработвателите на черупкови плодове не са доволни от правилата. Те са имали среща със служебния земеделски министър, на която са го започнали с исканията си.

От асоциацията са заявили, че предвидените промени в подкрепа на сектора не са в интерес на производителите и настояват да не им бъдат спирани или намалявани субсидиите за обвързана подкрепа, както и да бъде направено разграничение между нови, млади и стари насаждения, съобщи МЗХ.

Сред исканията им е и включване на сектора в Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.

Земеделският министър е обещал, че всички искания ще бъдат разгледани внимателно, за да се намери най-доброто решение за тях като производители. Той им е обяснил, че могат да се разгледат предложения, които не изискват допълнителна нотификация, защото това е дълъг процес и ще отнеме повече време.

Таванът от 5000 ха по схемата за обвързана подкрепа цели запазването и подпомагането на чувствителни сектори без разграничения дали са млади или стари насаждения, е посочено в съобщението на МЗХ.

През 2014 г. по данни на агростатистиката е отчетено намаляване на индикативното ниво от площи и секторът е бил включен за подпомагане. През 2016 г. обаче се наблюдава надхвърляне с 57.28 % или над 3000 хектара площи. Това е и причината за спиране на подпомагането, е било обяснено на производителите на орехи по време на срещата.

България е за запазване на настоящите нива на обвързана подкрепа за чувствителните сектори и през следващия програмен период след 2020 г., става ясно от съобщението на МЗХ.

По време на срещата е бил осъден и проблемът на сектора за охраната и опазването на насажденията, както и нелегалната търговия и износа. Предложено е било да се регистрират търговци на продукцията, които да са лицензирани и да се осъществява контрол. От страна на представителите на орехопроизводителите е направено предложение права да изкупуват орехи да имат само регистрирани фирми и предприятия.

Друга тема, която е била повдигната, е еднодневните трудови договори. Министър Бозуков заявил, че докато няма действащо Народно събрание, няма какво да се направи. Обсъдена е била и възможността за субсидиране на сектора по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.)

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес