Пакетът "Мобилност" е на трупчета за екооценка

Връщането на всеки осем седмици на камионите у дома противоречи на климатичните цели на ЕС

Пакетът "Мобилност" е на трупчета за екооценка

Европейската комисия ще направи допълнителна оценка на влиянието върху околната среда на клаузите от пакета "Мобилност" за връщането на камионите на 8 седмици в страната, в която те са регистрирани, както и на ограниченията за комбинираните транспортни операции, съобщи говорителят на Комисията по въпросите на транспорта Стефан де Керсмекер, цитиран от БНР в сряда.

"Комисията изразява съжаление за тези две клаузи, тъй като те не изглеждат в синхрон с амбициите на Зеления пакт и доброто функциониране на общия пазар. Затова Комисията иска да направи оценка точно на тези две разпоредби", каза той.

Де Керсмекер уточни, че споразумението по пакета ще бъде разгледано на заседание на посланиците на страните членки, а решението на Комисията е отделно и засяга влиянието на тези две клаузи върху Зеления пакт, обявен наскоро от Брюксел, който предвижда Евросъюсът за постигне климатичен неутралитет до 2050 г..

След оценката ЕК ще реши дали ще направи допълнителни законодателни предложения в тази насока. Говорителят не се ангажира със срока, в който оценката ще бъде направена.

Миналата седмица бе постигнато споразумение по пакета между Комисията, Европейския парламент и Съвета. Клаузите за връщането на камиона в страната на регистрация на всеки 8 седмици, както и на водача на 4 седмици, предизвикаха негодувание сред част от периферните страни, сред които и България. Те заплашиха, че ще заведат колективен иск в Съда на ЕС, ако решението бъде окончателно прието.

Причината комисията да приеме подобно решение е, че новите правила, както бяха договорени преди седмица в среднощно закрито заседание, не помагат, а биха попречили за опазването на околната среда.

ЕК си постави като основна цел в следващите пет години да защити природата, а новите правила предвиждат допълнително излишно движение на дизеловите камиони по европейските пътища.

Изданието "Политико" цитира заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, по чиито думи ЕК ще успее да спре въвеждането на промените с приемането на ново решение навреме.

Това е първият зрелищен сблъсък между новите ръководства на институциите на ЕС, а полза в случая имат противниците на промените - България, Румъния, Полша, Унгария, Латвия, Литва, отбелязва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?