Пандемичната ситуация в Швеция е "много сериозна"

Стефан Льовен

Случаите на коронавирус в Швеция бързо се увеличават, каза във вторник министър-председателят Стефан Льовен и обяви по-строги препоръки за още три региона, предаде Ройтерс.

"Ситуацията при нас е много сериозна", заяви Льовен на пресконференция. "Все повече легла в интензивни отделения сега се използват за лечение на пациенти с Covid-19. Отдихът, който имахме през лятото, приключи", каза той.

Льовен заяви, че празненствата в ресторантите ще бъдат ограничени до максимум осем човека.

По данни на здравните власти Швеция е регистрирала от петък 10 177 нови заразявания с коронавирус и 31 смъртни случая. Починалите от Covid-19 в страната от началото на пандемията са вече 5969.

Смъртността на глава от населението в Швеция е няколко пъти по-висока, отколкото в съседните северни държави, но е по-ниска от тази в някои по-големи европейски страни като Испания и Великобритания.

През последните седмици в Швеция има рязко увеличение на новите заразявания, които надминават върховите нива през пролетта. Разпространението на вируса, съотнесено към броя на населението, обаче не е толкова голямо, колкото в държави като Белгия, Испания и Франция.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус