Панов кани Кирилов на демонстрация как се разпределят дела

Снимка: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е поканил правосъдния министър Данаил Кирилов на демонстрация как се разпределят делата в съда. Поводът е изказване на Кирилов по време на дискусия в министерството в понеделник. На нея се обсъждаха предложенията му за механизъм за разследване на "тримата големи" в системата – главния прокурор прокурор и председателите на върховните съдилища. По време на дебатите Кирилов е изразил съмнение, че Панов може да влияе върху случайното разпределение на делата.

"По повод на изразените от вас опасения по време на форума, че председателят на ВКС може да влияе при случайното разпределение на делата в съда, тъй като той извършвал това действие, ви каня в удобно за вас време в Съдебната палата в гр. София да присъствате на целия процес по случайно разпределение на дело във ВКС. Припомням ви, че многократно по искане на страна или медии случайното разпределение на дела във ВКС се е извършвало публично и процесът е отразяван включително с телевизионни репортажи и със снимки", пише в поканата на Панов.

Не е ясно дали Кирилов ще се отзове. Епизодът обаче е показателен за отношенията между Панов и изпълнителната власт. Съдията многократно е критикувал кабинета и главния прокурор публично. В отговор получава нападки и проверки.

Преди десетина дни Кирилов, заедно с депутати от правната комисия в парламента, която оглавяваше доскоро, се ядоса на Панов, защото си позволил да критикува Народното събрание за лошо законодателство.

Идеите на министъра за разследване на "тримата големи" също предизвикаха напрежение. Кирилов твърди, че както главният прокурор, така и председателите на съдилищата трябва да се разследват по специална процедура, като се оправдава с европейски препоръки. Те обаче засягат само главния прокурор и за тях различни институции настояват от години. След представянето на промените от Кирилов, Съветът на Европа излезе със специално съобщение, че нито една европейска институция не е искала подобно нещо, а неправителствени организации заподозряха, че се готви процедура за натиск срещу съдиите. След създалото се напрежение Кирилов обяви, че ще се откаже от една от поправките, но продължава да настоява за обща процедура за "тримата големи".

Споделяне

Още от България