Реформата на Кирилов се сблъска челно със Съвета на Европа

Организацията опроверга правосъдния министър в специално изявление

Реформата на Кирилов се сблъска челно със Съвета на Европа

Законовите промени, с които правосъдният министър Данаил Кирилов твърди, че изпълнява европейски изисквания, са изцяло приумица на българските власти и европейските институции никога не са настоявали за тях.

Това става ясно от съобщение до медиите на Съвета на Европа, който отчита дали България е осигурила условия за независимо разследване на главния прокурор.

Съобщението идва дни, след като правосъдният министър представи идеите си за разследване на "тримата големи" в съдебната власт – главният прокурор и председателите на върховните съдилища. Според предлаганите промени разследване срещу тях ще се започва с решение на пленума на Висшия съдебен съвет, а отстраняването им ще се прави пак там.

Предложенията на Кирилов бяха остро критикувани от неправителствени организации, които заявиха, че така на практика се отваря вратата за натиск срещу председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. От друга страна, главният прокурор остава недосегаем, тъй като предложенията са той да бъде разследван от свои подчинени. Освен това ръководителят на държавното обвинение има силно влияние във ВСС, т.е. би могъл да спре всяко решение.

Министърът се оправда, че изпълнява европейски препоръки.

Идеите са си ваши

Съвсем друго е мнението на Съвета на Европа. В съобщението им се посочва, че България е получила препоръки да въведе механизъм за независимо разследване на главния прокурор след делото Колеви срещу България в Европейския съд по правата на човека. То е заведено от близките на убития през 2002 г. висш прокурор Николай Колев. По време на делото ЕСПЧ отчита множество незаконни действия, както и съмнения за съпричастност към случая на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

"Въпреки твърденията за възможно участие на главния прокурор в убийството и доказателства, че той може да е одобрил поредица от незаконни действия срещу г-н Колев (незаконен арест, уволнение, повдигане на неоснователни обвинения), разследването e останало под контрола на главния прокурор и неговата служба. Нападателите остават неразкрити. Европейският съд по правата на човека е "установил, че разследванията не са били достатъчно ефективни и независими", пише в съобщението на Съвета на Европа.

В него се посочва, че 9 години след постановяване на решението България няма никакъв напредък по създаването на механизъм за разследване на главния прокурор. Идеите на Кирилов за отстраняване на върховните съдии не са по европейска препоръка, пише в съобщението.

"Мониторинговите доклади ясно посочват, че решението на Съда в Страсбург се отнася само до липсата на независимост на разследванията срещу главния прокурор и че разширяването на обхвата на реформите, така че те да обхванат и двамата председатели на върховните съдилища, е по инициатива на българските власти, без това да се изисква от Съда в Страсбург", посочва международната организация.

Къде дойде това съобщение?

"Къде, къде дойде това съобщение? Изпратете ми го, да. Вие си имате кореспонденция някаква, придавате ѝ специално значение". Това заяви Данаил Кирилов в отговор на медийни въпроси за съобщението на Съвета на Европа.

Той допълни, че е заявил пред ЕК, че не желае излишни спорове по този въпрос. Според него в докладите се говори и за главния прокурор, и за висши магистрати. Той заяви, че още през миналата година в пътната карта за съдебна реформа било записано, че мярката ще се прилага и за "тримата големи" и всички неправителствени организации били запознати с това.

"Вие ми кажете кое да изпълняваме. Действайки систематично и логично, е предвиден режим за "тримата големи". Въпрос на дебат е, българският парламент ще трябва да стигне до окончателното решение по отношение на тримата заедно или за главния прокурор ще бъде този режим", коментира Кирилов. Неговото мнение е, че всички трябва да бъдат третирани еднакво.

Шокиращо

Праосъденият министър говори пред медиите минути преди да открие среща, на която присъстваше и зам.-директорът на Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ Клер Оуви. Той заяви, че продължаващото десет години бездействие на българските власти по отношение статута на главния прокурор е "шокиращо" и припомни, че съветът е дал на страната срок до 1 окотмври.

"Ако до тогава не бъдат представени удовлетворителни предложения, то тогава Комитетът на министрите ще приеме междинна резолюция, което не е добре за международната репутация на България, във връзка със защита правата на човека", заяви той, съобщи Свободна Европа.

Доникъде

България няма никакъв напредък по създаването на механизма за контрол на главния прокурор, пише още в изявлението на Съвета на Европа.

Организацията посочва няколко основни проблема: само прокуратурата може да реши дали да се проведе наказателно преследване; главният прокурор и неговите заместници могат да отменят всяко решение, взето от друг прокурор, което не е било предмет на разглеждане от съд; липсата на каквато и да е възможност за жертвите да оспорят пред съд отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство или да повдигне обвинение; невъзможността да бъде временно отстранен главният прокурор от длъжност: възможността главният прокурор да влияе на ВСС и на прокурорската колегия на ВСС, компетентни да взимат решения относно кариерата на прокурорите и назначаването на висшестоящи прокурори (които могат да имат досег с разследване срещу главния прокурор) и относно отстраняването на главния прокурор от длъжност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?