Цецка Цачева вече представя идеите на Цацаров като препоръки на Брюксел

Главният прокурор не бил безконтролен, смята правосъдният министър

Цецка Цачева вече представя идеите на Цацаров като препоръки на Брюксел

Правосъдният министър Цецка Цачева отвори в сряда цял нов фронт от дезинформационната война около съдебната "реформа", представяйки исканията на главния прокурор Сотир Цацаров като официални препоръки на Европейската комисия. Става дума за настояването на Цацаров да се въведат общи процедури за разследване на т.нар. "трима големи" в съдебната власт (шефовете на върховните съдилища и главния прокурор -бел.ред.). Пред БНТ Цачева на три пъти повтори, че това е препоръка на Брюксел, което не е вярно.

 

Министърът каза, че дори е сформирала работната група, която да "обсъжда мерки и процедури за разследване на тримата големи в съдебната власт" по препоръката на комисията.

 

"Не само се стараем, но считам, че и правим това, което се изисква от нас от партньорите ни по механизма по наблюдение и оценка", каза Цачева. После допълни, че главният прокурор не е безконтролен.

 

"И в момента "тримата големи" не са безконтролни. И за главния прокурор, и за председателя на ВКС са предвидени правила относно тяхна дисциплинарна отговорност. Те във всеки един момент биха могли да отговарят пред ВСС за своите действия в качеството им на членове на ВСС. Така че трябва да се преосмислят много детайлно тази препоръка (за разследване на "тримата големи" -бел.ред.), която имаме от ЕК в нейния доклад и да оставим експертите да си свършат спокойно работата в експертната група", коментира министърът.

 

Работата трябвало да приключи през януари, а в момента експертите проучвали опита на други държави от ЕС със сходно устройство на съдебната власт.

 

"След като се проучи този опит, аз считам, че в рамките на още месец бихме били готови работната група да излезем със законодателни инициативи, за да отговорим на препоръката и да удовлетворим едно очакване да има равнопоставеност между големите в съдебната власт", каза Цачева.

 

Твърдението ѝ не кореспондира с истината, но се вписва идеално в концепцията на ГЕРБ да адвокатства за всяко желание на главния прокурор. Фактът, че главният прокурор е напълно наказателно недосегаем, е констатирано от редица авторитетни международни организации, включително органите на Съвета на Европа.

 

История на лъжата

 

Дебатът по темата за безкронтролността на главния прокурор в България бе отворен с нова сила през декември 2015 г. чрез доклада от мисията на европейските прокурори. Те, също като други преди тях, констатираха, че практически няма кой да разследва главния прокурор, ако той извърши престъпление. Поради това те предложиха създаване на специална процедура за разследване. Според европейските експерти главният прокурор трябва може да бъде разследван от "независимо лице, заемащо висша длъжност в съдебната система извън системата на прокуратурата".

 

Европейските прокурори предложиха още шефът на следствието да е функционално независим от главния прокурор. В доклада никога не е констатиран проблем с разследването на шефовете на върховните съдилища, защото те нямат власт над прокурорите, които биха ги разследвали.

 

След това, през януари 2016 г. излезе докладът на ЕК. В него се настоява България да представи "пътна карта" за изпълнение на препоръките от доклада на европейските прокурори. България още не е представила пътна карта, която да засяга изпълнението на всички препоръки.

 

В разгара на скандала ЦУМ-гейт през април-май тази година, шефът на ВКС Лозан Панов проведе серия от срещи, включително с президента и премиера, по темата за безконтролността на главния прокурор. Паралелно с това тръгнаха упорити слухове, че мнозинството на Цацаров във ВСС готви отстраняването на Панов като акт на отмъщение. На 20 май шефът на ВКС каза:

 

"Като стане дума за отговорността на главния прокурор, депутатите сякаш се отдръпват от тази тема, това е някаква "тера инкогнита" за тях. Няма значение как ще се казва главният прокурор, дали ще е Никола Филчев или Сотир Цацаров, няма значение и как ще се казва следващият главен прокурор. Ако тези свръхправомощия в държавата водят до това тя да не е парламентарна република, а прокурорска република, съзнавате, че и аз, а и който и да е друг магистрат, не би бил по-добър при толкова много правомощия, а липса на отговорност за това. Не става ясно как ще се реализира наказателна отговорност на главен прокурор и кой ще разследва подобни данни за извършено престъпление. Не казвам, че има такова, а говоря принципно".

 

Само няколко часа след това изявление на Панов, Цацаров промотира идеята да се обмисли процедура, по която главният прокурор да бъде разследван, но тя да важи и за ръководителите на върховните съдилища.

 

Моят статут, колкото и странно да звучи, може би (така звучи) и на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване. Следователно, ако законодателят вземе едно такова решение, в което аз не виждам нищо опасно, а напротив, то едно такова решение би трябвало да обхваща "тримата големи". Напълно възможно е създаването на такъв механизъм“, каза тогава Цацаров в отговор на искането на Панов. Така се роди и идеята, че искането на европейските прокурори трябва да се модифицира по български (цацаровски-б.а).

 

Още при първата си пресконференция като правосъден министър, Цецка Цачева даде да се разбере, че ГЕРБ ще следват рецептата на Цацаров, а не на независимите европейски прокурори.

 

Междувременно на 9 октомври т.г. излезе докладът на Венецианската комисия . В него също буквално се казва, че трябва да се разработи процедура, които да позволи "ефективно и независимо разследване при наличие на данни за извършени от главния прокурор нарушения".

 

Венецианската комисия никога не е споменавала за проблем с разследването на шефове на съдилища, защото такъв проблем никога не е съществувал.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?