Заради "широкия обществен отзвук" Бойко Борисов размисли:

Парите от бонусите на чиновниците ще отидат за лечение на деца, а не за паметници

Премиерът със закъснение реши да спази обещанието си и отменя решението на МС

Сн. БГНЕС

Върнатите от чиновниците бонуси ще отидат за лечение на болни деца, а не за честването на 100-годишнината от Балканската война и реновирането на паметници, както реши правителството само преди два дни. Това става по нареждането на премиера Бойко Борисов, който на следващото заседание на Министерския съвет ще предложи промяната.

 

Решението на Борисов идва, след като бе критикуван в медийни публикации, че не е изпълнил обещанието си средствата да се използват за лечението на болни деца.

 

"Поради необходимостта от допълнително финансиране за лечение и подобряване здравословното състояние на децата и широкия обществен отзвук, премиерът подчертава, че политиката на правителството разглежда като един от основните си приоритети детското здраве и е готово да отговори на очакванията на обществото държавата да оказва необходимата здравна помощ на децата в България. Министър - председателят още веднъж призовава представителите на тройната коалиция, които са взели бонуси за милиони левове, да ги върнат, за да отидат за лечението на деца", се казва в съобщението, изпратено от правителсвената пресслужба.

 

Премиерът накара през март всички членове на политическите кабинети да върнат получените през последните две години бонуси, а събраната сума бе малко над 600 хиляди лева. Парите трябваше да отидат за лечението на 18-годишния Йордан Стоев, болен от левкемия, но впоследствие се оказа, че средства са осигурени от здравната каса и други източници. Борисов дори предложи здравното министерство да изготви списък с деца, които имат нужда от лечение, но средствата не достигат, за да се разпределят парите от върнатите бонуси.

 

От стенограмата на правителственото заседание във вторник става ясно, че самият премиер директно предлага пренасочването на средствата към честването на годишнината, като никой от присъстващите министри не повдигна въпроса за децата и обещанието на премиера.

 

През февруари осигуряването на средства за честването на 100 годишнината от Балканската война доведе до конфликт между министрите. Финансовото министерство отклони искането на вътрешния и военния министър да им бъдат осигурени извънбюджетни средства за подготовка на годишнината, но в крайна сметка по заръка на премиера Бойко Борисов се стига до решение подготовката да започне, пък след това да се мисли откъде да бъдат намерени пари.

Споделяне

Още по темата

Още от България