Министерските бонуси отиват за честването на Балканската война

Бонусите на служителите от държавната администрация от 600 000 лв. ще отидат за честване на 100-годишнината от Балканската война, съобщи правителствената информационна служба. Постановлението е било прието от кабинета на вносител.

В началото на февруари осигуряването на средства за честването на юбилея доведе до конфликт между министрите. Финансовото министерство отклони искането на министрите на вътрешните работа и на отбраната за средства за подготовка на годишнината, но в крайна сметка по заръка на премиера Бойко Борисов се стига до решение подготовката да започне, пък след това ще се мисли откъде да бъдат намерени пари.

От върнатите бонуси на съветниците на министрите бяха събрани над 603 хил. лв. в началото на март. Сега тези средства ще отидат приоритетно за ремонт и реконструкция на паметници на загиналите във войните. Ще бъдат организирани изложби, ще се възстановяват исторически документи. Планирани са и научни конференции.

Министерството на отбраната ще организира изработването на юбилеен награден знак “100 години от Балканските войни”. Ще има тържествени митинги и зари-проверки, ще се отпечатат юбилейни издания. Ще бъде изготвен и списък на загиналите български войници през Балканските войни.

Министерството на външните работи ще издаде книга и ще подготви изложба за участниците от Македония в Македоно-одринското опълчение. То е било редовна част от българската армия през 1912 г. Външно министерство ще организира издирване на гробове на загинали български военни на територията на Македония.

Споделяне

Още по темата

Още от

Къде му е мястото на Бойко Борисов?