Ден преди края на срока

Парламентът още не е номинирал никого за Конституционния съд

Парламентът още не е номинирал никого за Конституционния съд

Ден преди изтичането на срока за номиниране на кандидат-членове на Конституционния съд (КС) от квотата на парламента, на специализирания сайт не е обявена нито една кандидатура.

Подобно на процедурата по излъчване на кандидат-членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на депутатите, очевидно се чака последният възможен момент за публичното обявяване на избраниците.

Въпреки липсата на официални номинации, неофициално за сигурни се сочат две кандидатури – на бившия представляващ ВСС проф. Анелия Мингова и на заместник-председателя на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска.

През ноември КС напускат проф. Георги Петканов, съдия Емилия Друмева и председателят на съда Евгений Танчев. Първите двама са от парламентарната квота, а Танчев беше излъчен от президента.

В края на миналия месец Върховният касационен съд и ВАС вече излъчиха своя представител – Георги Ангелов от ВАС. Той зае зае мястото на съдия Владислав Славов (който се опита да влезе в новия състав на ВСС от парламентарната квота, но получи подкрепа от само 18 души – бел. ред.).

Гласуването за попълването на парламентарната квота в КС ще се проведе на 31 октомври. Предстои и обявяването на номинациите на президента, като за една от тях почти сигурно се сочи главният прокурор с изтичащ през февруари догодина мандат Борис Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България