Двама депутати и двама съдии номинира парламентът за 2 места в КС

Анастас Анастасов, Екатерина Михайлова, Венета Марковска и Татяна Върбанова са кандидатите на НС

Двама депутати и двама съдии номинира парламентът за 2 места в КС

Депутатите и заместник-председатели на Народното събрание от ГЕРБ и ДСБ Анастас Анастасов и Екатерина Михайлова, както и върховните съдии Венета Марковска и Татяна Върбанова са четиримата кандидати за двете места в Конституционния съд (КС) от парламентарната квота, научи Mediapool от свои източници.

Номинациите им бяха внесени в канцеларията на парламента буквално минути преди преди изтичане на крайния срок, като до последния момент се пазеха в тайна. Гласуването ще се проведе на 31 октомври, когато народните представители трябва да изберат двама юристи.

Номинираните

Венета Марковска, която е предложена от независимите народни представители Дарин Матов и Димитър Чукарски, е изключително противоречива личност в съдебната система. Тя е неизменен заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) от 2004 година до сега. Марковска се спряга за сивия кардинал във ВАС и за дясна ръка на неговия председател Георги Колев. Според слухове сред магистратите тя се е ползвала със същото влияние и по времето на Константин Пенчев, който стана национален омбудсман по предложение на ГЕРБ.

В интервю за Mediapool Пенчев отказа да коментира дали Марковска е част от т.нар. кръг "белите покривки", който по негови изказвания кадрува от години в съдебната система.

Марковска е съпредседател и на близкото до властта съдийско сдружение "Съдии за единна Европа", което подкрепи всички предложения на ГЕРБ за промяна в съдебния закон и се обяви против въвеждането на пряк избор на членовете на Висшия съдебен съвет. През 2010 г. Марковска се забърка и в скандал за упражняване на влияние върху полицаи, но се отърва без последствия.  

Татяна Върбанова е председател на второ търговско отделение във Върховния касационен съд (ВКС). Тя бе кандидат за заместник-председател на съда през 2009 година.

Анастас Анастасов е бивш председател на районния съд в Ямбол от 2000 до 2009 година. След влизането му в ГЕРБ същата година той израсна в партийната йерархия до зам.-председател на Народното събрание. Присъствието на Анастасов в парламента ще се запомни с яростната му защита за приоритетния за ГЕРБ закон за конфиксацията.

Ако стане конституционен съдия, той ще бъде поредния пример за шеметна кариера на юридически възпитаник на Академията на МВР.

Номинираната от ДСБ Екатерина Михайлова е завършила Юридическия факултет на Софийския университет. Работи като адвокат от 1980 година. През 1991 г. е избрана за народен представител от листата на СДС. През 1997 г. оглавява парламентарната група на управляващите СДС. През 2004 г. Екатерина Михайлова е един от учредителите на Демократи за силна България. В 41-то Народно събрание тя е заместник-председател на НС от квотата на Синята коалиция.

Екатерина Михайлова чете лекции в НБУ и ПУ "Паисий Хилендарски" "Парламентаризьм и правова държава в България" - теория и практика. Автор е на книгата "Парламентаризьм и правова държава в България".

Преди две седмици Георги Ангелов от ВАС стана представителят на съдебната квота в КС. Той бе избран без дебат и при предварителни очаквания точно административният съд да попълни вакантното място в институцията.

Предстои попълване на вакантното място на президента в КС. Най-спряганото име е на главния прокурор Борис Велчев, чийто мандат изтича през февруари следващата година.  

Неофициалната информация е тиражирана и от специализираното издание "Правен свят", според което вероятно на 18 октомври Висшият съдебен съвет (ВСС) ще стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

Мандатът на Борис Велчев изтича на 23 февруари 2013 г., но все усърдно се обсъжда, че той преждевременно ще напусне поста.

Според изданието идните дни се очаква президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за назначаването на Велчев за конституционен съдия.

Държавният глава миналата седмица заяви, че има поне трима кандидати. Номинацията му за конституционен съдия ще бъде подложена на публично обсъждане. Тази процедура е позната от номинирането на съдия Кети Маркова. Тя беше обявена за съдия в КС от президентската квота на 10 май, а указът за назначаването ѝ бе подписан на 30 май. В промеждутъка обаче интересът към номинацията клонеше към нула. Но едва ли така ще се случи, ако бъде лансирано името на Велчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?