Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Парламентът отхвърли опита на БСП да спре приватизацията на Булгартабак

0 коментара

Парламентът отхвърли опитът на БСП да спре приватизацията на "Булгартабак холдинг".

След тричасови дебати, 129 депутати гласуваха решение, задължаващо правителството до две седмици да се отчете в Народното събрание как изпълнява стратегията и какви мерки предприема за оздравяването и преструктурирането на губещите фирми на холдинга.

Решението бе на базата на проекта, внесен от Новото време, но коригиран от НДСВ. Оценката на нововремци, че правителството изпълнява незадоволително стратегията за приватизация на Булгартабак, мина в преамбюла на текста. Въпреки това повечето депутати от Новото време подкрепиха новия вариант.

Дебатите, по инициатива на БСП, се съсредоточиха върху приватизационната процедура и отнемането на лицензите за производство на цигари на пет от седемте губещи фабрики

Най-острите критици на действията на правителството бяха социалистите и нововремци.

Бившите царски депутати поискаха да се спре преструктурирането на пет от седемте губещи цигарени фабрики, а социалистите директно настояха цялата приватизация да се спре. От ОДС също внесоха проект за решение, според който за приватизация трябва да се обявят и губещите фабрики и към закриването им да се пристъпи едва ако за тях няма кандидати. НДСВ също излезе с проект, задължаващ правителството да ускори приватизацията на холдинга.

Успоредно, пред сградата на парламента синдикатите организираха пореден протестен митинг на работници от най-закъсалите цигарени фабрики в Хасково, Шумен и Видин. На издигнатите плакати пишеше: "Искаме си заплатите", "Не ликвидирайте 124-годишно цигарено предприятие в Шумен", "Царю честити, не произвеждайте безработни" и т.н.

БСП: "Булгартабак" трябва да остане държавен

С приватизацията на "Булгартабак холдинг" правителството слага кръст на над 100-годишната тютюнева индустрия в страната, обявиха по време на дебатите от БСП. Те определиха действията на правителството за "африкански подход" в приватизацията.

В дебатите представителите на левицата защитиха приетата си преди седмица партийна позиция за приватизацията по принцип.

Руският посланик "даде рамо" на губещите фирми

Докато в парламента течеше дебат за Булгартабак, в Хасково, където е най-губещото цигарено предприятие на холдинга, руският посланик у нас Анатолий Потапов заяви, че има вариант "Хасково БТ" да изнася цигари за руския пазар. Именно заради наложените високи мита върху българските цигари от Москва в началото на 90-те години, холдингът изгуби руския пазар и повечето цигарени фирми закъсаха финансово.

още

Левицата поиска парламентът веднага да прекрати приватизацията на "Булгартабак холдинг" и до края на годината да внесе стратегия за неговото опазване и развитие. В позицията на Висшият съвет на БСП за приватизацията в страната за Булгартабак е записано, че трябва да остане държавен поне до влизането на България в Европейския съюз през 2007 г. Едва след това може да се мисли "евентуално" за неговото раздържавяване, е стратегията на социалистите.

От левицата поискаха още до един месец правителството да изплати всички дължими заплати на работниците от цигарените фабрики, които са около 4.5 млн.лв.

Сметната палата да извърши одит на всички дружества от системата на "Булгартабак", искат още от БСП.

Последното им искане предизвика изблика на професора по право и шеф на парламента Огнян Герджиков, който призова левицата да го оттегли.

"Изумен към как може да предлагате парламентът да задължи правителството да се меси в решенията на общите събрания на акционерите на цигарените фабрики. Акционерните дружества са субект на частното право, а правителството е държавен орган и не можем да го задължим да се намесва. Това ще го ползвам пред студентите си, за да им показвам как не трябва да се пишат проекторешения", каза Герджиков.

Когато един плочкаджия свърши някаква работа и чорбаджията му не му плати, не може МС да разпореди заплащането, защото това са отношения в частното, а не в публичното право, мотивира се председателят на парламента.

Новото време обвиниха Шулева, че е погубила "златната кокошка БТ"

Нововремци пък обвиниха персонално вицепремиерът Лидия Шулева, че е погубила златната кокошка "Булгартабак холдинг".

"Блясъкът на златната кокошка Булгартабак потъмня в последните години - не в резултат на стесняващите се пазари, а от лошото управление на ръководството, което се съобразява единствено с консултанта и кандидат-купувачите, но не и с българските интереси", заяви Юлияна Дончева.

В отговор земеделският министър Мехмед Дикме напомни, че проблемите на цигарените фабрики започнаха още през 1994 г. Той визира загубата на руските пазари с въведените от Москва мита.

Дончева обяви преструктурирането на петте цигарени фабрики за безпринципна ликвидация, без ясен финансов анализ. По думите ѝ, правителството подменя данните за състоянието на фабриките от холдинга. Дончева отново посочи като пример нарасналото с 310 т производство на "Шумен БТ" и отбелязания 57-процентен ръст в продажбите на фабриката за последната година, като отново пропусна да отбележи, че дружеството е натрупало над 10 млн.лв. загуби и държи под 2% от пазара на цигари.

НДСВ към нововремци: Спрете с популизма

В отговор Нина Радева от НДСВ призова нововремци да не заблуждават депутатите и обществото и посочи като аргумент одиторските доклади на "KPMG", "Яфа", "Ърнст енд Янг". В тях ясно е посочено, че цигарените фирми, които сега се преструктурират, вече нямат характера на действащи предприятия. "Тонът на дискусията прекрачи дори допустимите за политическата демагогия граници, характерни за българския парламент", заяви Радева.

Шулева: Спиране на приватизацията е предизвестен край на цигареното производство у нас

Спирането на приватизацията и преструктурирането на "Булгартабак холдинг " сега означава предизвестен край на цигареното производство у нас със срок максимум две години, каза вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева по време на дебата. По думите ѝ прекратяването на продажбите на дружествата ще доведе до фалит за повечето от тях. При сегашната приватизационна процедура повечето от работниците имат шанс да запазят местата си или да получат достойни обезщетения, каза още Шулева.

още

Думите ѝ бяха подкрепени с цифри от колежката ѝ Мариана Костадинова и земеделският министър Мехмед Дикме.

Още през 1999 г. фабриката в Хасково на практика бе изпаднала в несъстоятелност, като в момента срещу 1 млн.лв. капитала има 40 млн.лв. дългове, посочи Дикме.

Мариана Костадинова изнесе и сравнителни цифри - през 1998 г. "Хасково БТ" е произвеждала 4474 т цигари, а през тази година - 596 т. От 15% през 1998 пазарният дял на дружеството се свива до 3% в момента. Преди четири години фабриката е натоварвала на 23% производствените си мощности, в момента - едва 10. Половината от дължимите заплати в рамките на холдинга са именно към работниците от това предприятие - 2.165 млн.лв.

Земеделският министър заяви още, че приватизацията на Булгартабак няма да се отрази на тютюнопроизводството, защото холдингът вече изкупува едва около 20% от произвежданите тютюни в страната. В момента секторът произвежда 55 хил.т тютюни, от които се изнасят около 35 хил.т.

Ако Народното събрание осуети приватизацията на Булгартабак, то, а не правителството, ще отговаря за неизплатените заплати на работниците. Ако сега не преструктурираме дружествата, холдингът като собственик ще бъде длъжен да ги обяви в несъстоятелност и работниците ще се наредят на четвърто място в списъка на кредиторите, което означава никога да не си вземат парите, допълни още земеделският министър.

ДСП - за приватизацията, но не на всяка цена

Партийните му колеги от ДПС пък посочиха, че приватизацията на Булгартабак трябва да продължи, но те не са за раздържавяване на всяка цена.

Хюсеин Чауш от групата на Доган заяви, че започнатият процес на приватизация следва да продължи независимо че очакваният интерес на купувачите е по-различен от предварителния разчет. Само една оферта бе подадена за обявените за продан четири цигарени фирми, групирани в два пакета.

Чауш обаче допълни, че ДПС не споделя виждането за приватизация на всяка цена, тоест продажба под реалната стойност и без социална обезпеченост.

Нямаше да има такъв дебат, ако "Булгартабак" беше приватизиран навреме при атрактивна пазарна среда, заяви още представителят на партията, която носи най-голямата отговорност за продължилите години наред безплодни опити да се продаде целия холдинг, а не отделните му фирми, към които стратегическите инвеститори проявяваха интерес през 90-те години.

ОДС поиска и губещите фирми да се обявят за продан

Според Петър Жотев от ОДС по-добре е да се оставят инвеститорите да преценят сами какво да купят. Трябва да се направи опит за приватизация на всяко от дружествата, който може и да не успее, но ако не бъде направен, остава впечатление, че стратегията за приватизацията на холдинга не се изпълнява, смята той.

Валентин Василев от СДС пък препоръча промени в Надзорния съвет на холдинга и в управителните тела на отделните дружества. СДС се обяви против спирането на приватизацията, но поиска провежданото раздържавяване да защити интересите на България и на тютюнопроизводството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.