Партията на Кунева поиска единен лидер на Реформаторския блок

Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

Седмица след изборите за Европейски парламент, на които Реформаторският блок се пребори за едно място в Брюксел и то бе заето от втория в листата на десните Светослав Малинов (ДСБ), който измести водача Меглена Кунева (ДБГ), партията ѝ поиска промени в управлението на коалицията.

 

На заседание в неделя Националният съвет е потвърдил, че "Движение България на гражданите" (ДБГ) остава активна неразделна част от коалицията, съобщиха в понеделник Кунева и заместникът ѝ Даниел Вълчев. Партийното ръководство обаче е задължило представителите си в органите на РБ да започнат преструктуриране на организацията и засилване на колективното начало в тях, съобщи Кунева, цитирана от партийния си пресцентър.

 

Думите ѝ изясни по-късно Даниел Вълчев, който заяви, че Реформаторският блок работи малко хаотично и трябва да е по-ясно как се вземат решенията. "Считаме, че е добре да се помисли и за по-силно лидерство в блока", обяви Вълчев.

 

По думите му е въпрос на бъдещо решение дали лидерът ще е един от лидерите на партиите в Блока или съвсем друг човек.

 

На въпрос каква тогава ще бъде ролята на сегашния говорител на блока – председателят на ДСБ Радан Кънев, Вълчев посочи, че Кънев е говорител, а не лидер на коалицията, така както проф. Велислав Минеков е говорител на ДБГ. А за отношенията на партията си с ДСБ заместникът на Кунева отбеляза, че както партньорите преглъщат огорчението, че "не всичко беше партньорско до момента", така и от ДСБ трябвало да преглътнат, че "България на гражданите" е имала "решаваща роля за изпращането на бившия им председател Иван Костов в заслужен отпуск".

Кунева каза, че ДБГ ще предложи вътрешнопартиен референдум за отношението на партията и на Реформаторския блок към основните политически сили извън коалицията.

Тя отчете изборните резултати като успех, тъй като едва 1000 гласа не достигнали на реформаторите за втори мандат в Европарламента. И отбеляза, че основната ѝ цел била коалицията да демонстрира единство, затова и не водила лична кампания за преференциалния вот, а работила за общия успех. "Ако правех лична кампания, това нямаше да се отрази добре на резултата на Реформаторския блок", каза още Кунева.

 

Отношенията в РБ се обтегнаха, след като Малинов получи 39 173 преференции и измести водача на листата Кунева (21 306).

Споделяне

Още по темата

Още от България