Всеки четвърти е гласувал преференциално, разместване ще има при БСП и РБ

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди възможността за пренареждане на листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок вследствие на преференциален вот на евроизборите.

"Към момента е твърде вероятно, но дали ще има такова разместване в съответните листи, ще може да го кажем след като имаме приключило повторното въвеждане. Има разместване, но в момента не бих могъл да коментирам с кой номер е свързнано, нека да изчакаме окончателните резултати. Аз единственото, което в момента бих могъл да ви кажа, е, че от тези междинни резултати, общо около 26% от гласоподавателите са упражнили своето право на преференциален вот, а именно това са около 585 000 избиратели", заяви във вторник говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК трябва да обяви официално иманата на 17-те евродепутати, които ще представляват България в Европейския парламент през следващите пет години.

Най- големият куриоз е в листата на БСП, където поставеният под №15 Момчил Неков измества от челното място председателя на левицата Сергей Станишев по силата на преференциалния вот на хиляди избиратели, които са задраскали 15 и квадратчето от списъка с партии, и в кръгчето за преференции.

При Реформаторския блок отбелязаните преференции за втория в листата Светослав Малинов (ДСБ) го изстрелват първи на мястото на водача на листата Меглена Кунева, лидер на ДБГ.

Още по темата
Още от България

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?