Всеки четвърти е гласувал преференциално, разместване ще има при БСП и РБ

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди възможността за пренареждане на листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок вследствие на преференциален вот на евроизборите.

"Към момента е твърде вероятно, но дали ще има такова разместване в съответните листи, ще може да го кажем след като имаме приключило повторното въвеждане. Има разместване, но в момента не бих могъл да коментирам с кой номер е свързнано, нека да изчакаме окончателните резултати. Аз единственото, което в момента бих могъл да ви кажа, е, че от тези междинни резултати, общо около 26% от гласоподавателите са упражнили своето право на преференциален вот, а именно това са около 585 000 избиратели", заяви във вторник говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК трябва да обяви официално иманата на 17-те евродепутати, които ще представляват България в Европейския парламент през следващите пет години.

Най- големият куриоз е в листата на БСП, където поставеният под №15 Момчил Неков измества от челното място председателя на левицата Сергей Станишев по силата на преференциалния вот на хиляди избиратели, които са задраскали 15 и квадратчето от списъка с партии, и в кръгчето за преференции.

При Реформаторския блок отбелязаните преференции за втория в листата Светослав Малинов (ДСБ) го изстрелват първи на мястото на водача на листата Меглена Кунева, лидер на ДБГ.

Споделяне

Още по темата

Още от България