Партията на Макрон очаква да получи мнозинство в парламента на изборите през юни

Макрон, БГНЕС
Френската центристка партия "Напред!" има изключително надеждни кандидати за парламентарните избори във Франция през юни и може да спечели мнозинство, заяви един от водещите съюзници на кандидата за президент Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.
 
"Имаме изключително надеждни кандидати от всякакви сфери, включително наука, благотворителна дейност, спорт, бизнес и от университетските среди, които никога не са мислили да влизат в политиката с традиционните партии", каза в интервю за Ройтерс Жан-Пол Дьольовоа.
 
Седемдесетгодишният Дьольовоа е бивш омбудсман на Франция и бивш министър на Жак Ширак, а сега оглавява комисията за подбор на кандидати в изборните листи на партията на Макрон.
 
Тридесет и девет годишният центрист Еманюел Макрон изглежда сигурен победител на балотажа на президентските избори във Франция. Остава обаче една голяма въпросителна: може ли неговата партия, която е само на една година, да спечели след шест седмици парламентарното мнозинство, от което се нуждае, за да прокара програмата си, посочва Ройтерс.
 
Дьольовоа, политическият ветеран, заел се със задачата да реализира тази цел, казва, че осезаемият безпорядък, в който се намират двете традиционно управляващи партии, е открил възможности пред партия "Напред!".
 
Френските депутати обикновено са професионални политици с малко опит в частния сектор, които са се изкачили в йерархията на партиите си и са преминали през изборни длъжности в местното самоуправление, преди да се кандидатират за парламента, посочи Ройтерс.
Макрон обеща поне 50 на сто от кандидатите му да бъдат без предишен опит в законодателството и 50 процента да бъдат жени. През януари той отправи призив за онлайн кандидатури и получи над 14 000.
 
Този месец той разкри имената на 14 от тях, включително бившия началник на елитния полицейски отряд, който ръководи през 2015 г. операцията срещу ислямистите, взели заложници в концертната зала "Батаклан" в Париж. В списъка има още фермер, директорка на училище, директор човешки ресурси, управител на болница, социолог и няколко предприемачи.
 
Дьольовоа каза вчера, че целият списък ще е готов до 48 часа и още някои имена може би ще бъдат обявени преди втория тур на президентските избори. По думите му някои са световноизвестни, но отказа да ги назове.
 
Целта на "Напред!" е да бъде напълно независима и да не се налага да разчита на подкрепа от други партии, каза Дьольовоа, но допълни, че Макрон е отворен към работа с други партии, ако е необходимо.
 
"Еманюел Макрон е много практичен човек, той се адаптира към реалностите", отговори Дьольовоа в отговор на въпрос дали центристът е готов да сътрудничи с евентуално мнозинство от партия "Републиканците".
 
От 1958 г. Франция е ставала свидетел на т.нар. съжителство, когато парламентът е контролиран от една партия, а президентът е от друга. В политическото съжителство е възможно президентът да бъде засенчен от премиера, подкрепян от парламента. Това обаче никога не се е случвало, когато парламентарните избори са непосредствено след президентските, както ще е тази година, отбеляза Ройтерс. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?