Първан Симеонов: Затвърди се доминацията на ГЕРБ, прогнозите на ДПС не се оправдаха

Върховенството на една партия крие рискове за качеството на демокрацията, смята Антоний Гълъбов

Първан Симеонов

Затвърди се доминацията на ГЕРБ в местната власт, коментира социологът от "Галъп интернешанъл" Първан Симеонов в неделя вечерта след втория тур на местните избори. Доста по-важно е дали БСП ще има областен град след обявяване на окончателните резултати, заяви той пред Фокус.

"За БСП все пак беше успех, че остана на второто място на тези избори, с което две от възможностите пред ДПС не се оползотвориха. Едната е ДПС да излезе на второто място. Другата възможност беше резултатът на ДПС и резултатът на Реформаторски блок да са такива, че реформаторите да изглеждат все по-ненужни във властовата конфигурация. Тези две неща не се случиха. БСП без кмет на областен град би била една по-различна БСП“, коментира още Симеонов.

БСП категорично не показва добра политическа форма, допълни той.

"Много интересен е случаят в Плевен, където Реформаторския блок пробиха“, каза Първан Симеонов.

Според него избирателната активност не е толкова ниска, по-притеснителен е големият брой недействителни бюлетини на първия тур, а причината, по думите му, най-вероятно е преференциалното състезание.

Резултатите от изборите предполагат изграждането на партийна система с една доминираща политическа партия, заяви политологът проф. Антоний Гълъбов пред Фокус. Според него има ясно очертана стабилност на управляващото мнозинство, но намалява доверието на гражданите към политическите партии.

Възможна заагуба на чувство за реалност

"Доминирането на политическата система от една партия крие няколко риска и предполага определение динамика през следващите месеци. От една страна, една липсата на добре структурирана и влиятелна опозиция. Липсата и на достатъчно силен център, който да е в състояние да привлича към себе си определени политически субекти и да изгради алтернативни политически предложения. Това е една от слабостите на системата с една доминираща партия. Другият риск е свързан с възможна загуба на чувство за реалност за самата доминираща политическа партия“, коментира още проф. Гълъбов.

Според него на фона и на това много високо недоверие към всички партии допълнително се увеличава рискът за партийната система и за качеството на демокрацията в България.

Проф. Антоний Гълъбов каза още, че на изборите са гласували симпатизанти, членове на партии и определени групи, върху които се оказва влияние. Гласуваха най-верните и най-лоялните към партиите, каза социологът.

Той отбеляза и това, че в никакъв случай не бива да се омаловажава хакерската атака към сайтове на институции, тъй като това според него е атака към българската държава.

Загуби се гражданското участие

Основният проблем на този вот е, че се загуби гражданското участие в изборите, коментира директорът на социологическа агенция "Сова Харис“ Васил Тончев, цитиран от агенция "Фокус".

"Ако се върнем 20 години назад, ще видим, че имаше огромни армии от хора, които отиваха, помагаха, наблюдаваха за честността на изборите, следяха процеса и се гарантираше по този начин нормалното и честното им протичане. Сега вече като че ли тези доброволци се подмениха с хора, които отиват там, за да получат хонорар“, коментира Тончев.

Според него въпросът е станал технически, а това води до негативни последици.

Той допълни, че на вота са регистрирани много сериозни проблеми в изборния процес и всички политически партии трябва да се ангажират, за да бъдат тези проблеми преодолени.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?