Първанов: Няма документ, в който български политик да е поръчал друг български политик

Първанов: Няма документ, в който български политик да е поръчал друг български политик

Президентът Георги Първанов (2002-2012) заяви, че ”няма документ, в който да се визира български политик, поръчал друг български политик, по мое време”.

Той коментира твърдението на премиера в оставка Бойко Борисов, че в разузнаването имало постъпил документ от чужда служба с информация, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него.

"Аз мога да коментирам периода, в който съм бил държавен глава, времето в което всички документи от подобен характер са минали през моите очи или поне през моя екип. Няма такова нещо. Документ, в който да се визира български политик, поръчал друг български политик, за тези 10 години няма", каза Георги Първанов пред бТВ в събота.

Преди ден двама бивши шефове на разузнаването – Кирчо Киров (2002 -2012) и Димо Гяуров (1997-2002) опровергаха информацията. Ден по-рано сегашният шеф на разузнаването Драгомир Димитров каза пред бТВ, че откакто е на този пост (от около година) не знае да е имало сигнал от чужди служби за заплаха срещу премиера Борисов, но се наема да провери дали преди това не е имало такива сигнали. Киров от своя страна посочи, че в Националната разузнавателна служба е постъпвала информация за възможен атентат срещу Бойко Борисов, но не по поръчка на Ахмед Доган. Информацията е постъпила през 2005 година от партньорска служба на съседна балканска страна.

”Ако 2005 година трябва да е пристигнал този сигнал, той влиза в моя период. Разбира се, помня един сигнал, а вероятно го помнят много от медиите, от обществото, който дойде във връзка за съмнения за подготвяно покушение срещу Борисов от страна на Сретен Йосич. Но отново ще кажа името, на който и да е български политик не е споменато. В този смисъл намирам тази проява (твърдението на Борисов) за доста необмислена, груба и много вредна за образа на България", коментира Първанов.

Той коментира, че е възможно да става дума за част от един сценарий, който иска да възпроизведе характера на кампанията от 2009 година.

"Това беше една кампания анти ДПС, анти Доган от страна на ГЕРБ, която беше печеливша тогава за тях. Но това е много висока цена", каза Първанов.

"Това е най-лошият сценарий за предизборната кампания. Това е кампания на много тежка конфронтация, на много личностно противопоставяне. Вие виждате, че от момента, в който тръгна оставката на правителството, ние сме свидетели на нова ескалация на напрежението, вече на една друга основа. Никой няма да говори за политика, никой няма да коментира икономически стратегии, визии или конкретните решения дори, ако щете, поставени от протестиращите. Всеки ще се занимава с компромати и с други лични елементи на кампанията”, посочи Първанов.

Преди ден ДПС поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да започне наказателно преследване срещу премиера в оставка Бойко Борисов, за извършване на тежки престъпления от общ характер. Държавният глава Росен Плевнелиев пък  каза, че партията ще получи от службите документите, които визира Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?