Първанов остави Нинова на ДПС за вота на недоверие срещу кабинета

Снимка: БГНЕС

Въпреки, че първоначално изрази готовност да разговаря с БСП за общ вот на недоверие към кабинета "Борисов", лидерът на АБВ Георги Първанов се отметна и на социалистите не им остава нищо друго, освен да атакуват предизборно управляващите в съюз с ДПС, което едва ли ще направят.

"Вот на недоверие към кабинета е неуместен в рамките на кампанията за президентските избори", заяви Първанов в понеделник пред бТВ.

По думите му инициативата на БСП, която иска вот на недоверие заради провал на външната политика, и на ДПС, което предлага вотът да е срещу цялостната политика, е начин за отвличане на вниманието от президентския дебат и скриване на кандидат-президентите.

След шумния раздор между БСП и АБВ, довел до явяването им на президентските избори с отделни кандидати, вместо с общ, двете партии отново се обединиха около "каузата Бокова", след като правителството номинира Кристалина Георгиева за шеф на ООН и оттегли подкрепата си за Ирина Бокова. БСП и АБВ обвиниха правителството в предателство, провал и пр., настоявайки за оставката и на Борисов, и на Георгиева.

Първанов продължава да поддържа това мнение, но отхвърли възможността АБВ да се включи в преговори за вот на недоверие с БСП и ДПС.

Предстои да се разбере дали лидерът на БСП Корнелия Нинова, която засега е най-гласовита в призивите си за внасяне на такъв вот, ще се реши на подобен ход, като превърне партията си в удобна мишена на ГЕРБ заради съюза ѝ с ДПС.

Първанов изрази разочарование от поведението на ген. Румен Радев, който се съгласи да бъде издигнат за президент от инициативен комитет с подкрепата на БСП, въпреки че кандидатурата му бе планирана като съвместна между БСП и АБВ. "Бяхме застанали зад него, а той обърна гръб. Ние го подкрепихме мощно, далеч по-добре, отколкото в БСП, а той не се обърна да каже поне едно "Благодаря" и "Извинявайте", изтъкна Първанов.

Той каза още, че има информация за готвени машинации за предстоящия президентски вот, но допълни, че би я оповестил, когато има доказателства. Първанов призова всички извън ГЕРБ към диалог и единодействие, за да не се допуснат подобни машинации.

Споделяне

Още от Президентски избори