Първанов: В папката “Гоце” не се говори за института

Първанов: В папката “Гоце” не се говори за института

В папка “Гоце” никъде не се говори за института, където съм работил. Това заяви във вторник президентът Георги Първанов в коментар на изявления на лидера на ДСБ Иван Костов, че преди 1989 г. Първанов е доносничил за колегите си в Института по история при БАН.

Президентът откри международната конференция “Българо-американски военни съоръжения: Възможности за търговия и бизнес - партньорства”, която се провежда в столицата.

Или някой го е подвел, за което той трябва да се извини, или грубо лъже, предположи Първанов.

В неделя, в интервю за Дарик радио Иван Костов, застраховайки се, че не е чел папката “Гоце”, обясни, че по време на работата си за бившите тайни служби, Първанов “пише за колегите си от Института за история на БКП”.

По думите на държавния глава, в коментарите около папка “Гоце” има и други опасни лъжи.

“Набеждаването на двама от настоящите сътрудници, даже ръководители във външно министерство, че са част от такава схема, мисля за доста неприятно като политически морал”, обясни Първанов.

Той допълни, че “има и лъжи, които са просто смешни – че има връзка между рецензирането на тази книга (мемоари на съратника на Ванче Михайлов - Методи Димов – бел. ред.) и дейността ми в периода 89-93г., че съм бил изпратен в Кърджали със специална мисия.”

Това е смешно просто, защото кракът ми не е стъпвал в Кърджали, уточни държавният глава.

През 1994 като народен представител имах възможността да осъществявам подобна дейност там, което отговоря на моите принципи и убеждения, допълни бившият лидер на БСП.

Има нещо, което не мога да отхвърля и това е, че в духа на комунистическата пропаганда аз съм изпипал всичко това да съвпадне с петъчната градушка, иронично допълни Георги Първанов.

В неделното си интервю Иван Костов обясни, че през 1989 г. Първанов е бил изпратен в Кърджали, където е създал “движението на българските националисти ОКЗНИ” (Общонароден комитет за защита на националните интереси).

“Той отива в Кърджали от София и прави ОКЗНИ в смесените райони, където ДС прави ОКЗНИ и ДПС като политически инструменти, за да ги владее”, уточни Костов.

Във вторник лидерът на ДСБ оттегли обвиненията си за Кърджали. “Аз дължа уточнение за едно мое изявление. Ако съм дал да се разбере, че обвинявам в отиване и работа в Кърджали Георги Първанов, съм готов да си оттегля думите назад. И ще кажа следното: информацията, която проверих е, че той е бил кандидат за народен представител от ОКЗНИ, но не от Кърджали, а от Хасково”, каза Костов.

Държавният глава коментира, че някои негови опоненти са били притеснени, защото не могли да приемат, че България в един друг период, а именно - до 1989 година, е била способна и е защитавала националната кауза, подпомагайки хора, които са били на различно мнение.

По повод предстоящата президентска кампания Първанов припомни, че все още не е казал дали ще се кандидатира за втори мандат.

От собствен опит знам, че в една такава надпревара няма фаворит и всички тръгват с различен мотив, с различни аргументи и с различни симпатии, обясни той. Според неговата предварителна преценка, изборите ще са интересни. Бих искал да са сблъсък на политики, а не на компромати и интриги, уточни държавният глава.

Георги Първанов отрече действията му през последните месеци да са част от предизборната му кампания, каквито упреци вече се появиха, включително и от БСП.

Други правят кампания, при това с много тежки компромати. Аз съм свикнал и имам имунизация за подобни действия, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?