Първанов е знаел, че работи за Държавна сигурност

Първанов е знаел, че работи за Държавна сигурност

Георги Първанов е знаел още на времето, че сътрудничи на Държавна сигурност (ДС) и по терминологията на Първо главно не е бил “агент", а “секретен сътрудник”.

Това разкрива в интервю за последния брой на в. “Политика” бившият офицер от ДС Цвятко Динков Цветков, който е работил с Първанов и който му е сложил псевдонима “Гоце”. Той няма нищо общо с члена на Висшия съвет на БСП и бивш служител на ДС Цветко Цветков.

Така в публичното пространство излезе още една версия за папката “Гоце”, месец след началото на скандала със съдържанието ѝ и за връзката ѝ с името на президента Георги Първанов. Този път версията е на Първо главно.

Пенсионираният офицер споменава само хора, които към днешна дата или са починали, или връзката им с бившите тайни служби вече е станала публично известна.

Цветков се позовава на срещи и разговори с кандидат-премиера на БСП през зимата на 1997 г Николай Добрев, с Ванче Михайлов, с емигранта Методи Димов, чиито мемоари са обработвани от Първанов, както и на зам.-шефа на отдел РИК (културно-историческо разузнаване) в ПГУ Любомир Кънчев.

В отговорите му се споменава и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, за когото вътрешният министър Румен Петков оповести официално, че е писал становища за тайните служби по македонския въпрос.

Преди интервюто бившият офицер от ДС уведомил юристите на президенството за решението да разкаже версията си за “Гоце”, защото “не виждал нищо притеснително в истината за сътрудничеството на Първанов с ДС”.

Разказът на Цветков в общи линии повтаря основната версия, огласена от президента Първанов в изповедта му пред дипломати, общественици и журналисти в петък миналата седмица – че през осемдесетте години Цветков под прикритието на “служител на МВнР” е поискал от Първанов да сътрудничи в написването и редактирането на мемоарите на емигранта Методи Димов по чувствителния за България “македонски въпрос”.

Към края на съвместната работа той вече се представил и в истинското си качество – на офицер от Първо главно управление на ДС.

В интервюто Цветков категорично заявява, че Първанов отлично е знаел, че е сътрудничил на ДС, а не на МВнР, което президентът отрече в изявлението си преди седмица. Според бившия офицер, на срещите си с Първанов той се представял с бащиното си име – Динков, но в интервюто не казва дали е използвал истинското си малко име или друго. Цветков не казва и с какво име са подписвани докладите в папка “Гоце”.

“Гоце”, защото Първанов приличаше на Гоце Делчев

Бившият офицер съобщава още, че Първанов не е бил агент на ДС, а “секретен сътрудник (СС)”, защото българите, работещи за Първо главно, се водели така, а чуждите граждани – “агенти”. Псевдонимът “Гоце” бил избран не поради приликата с личното име на Първанов, а защото двамата работели по македонския въпрос и Първанов му приличал по онова време на Гоце Делчев.

Вербуването на Първанов или, според терминологията на ДС, привличането към сътрудничество, е било одобрено от зам.-шефа на отдел РИК (културно-историческо разузнаване) в Първо главно Любомир Кънчев, който е покойник и не може да потвърди изнесеното в интервюто.

През 1989 г. служба РИК на Първо главно се разпада, работата по книгата на Методи Димов спира и, според думите на Цветков, емигрантът я издава сам и на собствени разноски в Белгия.

В изявлението си по случая “Гоце” преди седмица Първанов каза, че е участвал в редактирането на книгата на “известен емигрант и голям българин”, без да споменава нито името на книгата, нито на автора ѝ. По думите му, изданието можело да се намери в Народната библиотека.

Към 1989 г. Първанов “вече загубил интерес към сътрудничеството с Първо главно”, твърди още Цветков. “Може би, защото започна работа при Александър Лилов, той е знаел какво ще се случи”, заключва бившият офицер.

Версията на Първо главно, разказана във вестника, продължава с личната история на офицера Цветков – че напуска ДС в началото на деветдесетте години и отива на работа в Международната ортодоксална банка “Свети Никола”, сегашната Инвестбанк.

По време на драматичните дни на зимата на 1997 г. той се среща с Николай Добрев и с Георги Първанов, вече лидер на БСП. По думите на Цветков, Добрев предложил Първанов да си каже, но офицерът обяснил, че това няма да се схване добре и всички се съгласили, че това може да стане и друг път, защото в досието “Гоце” няма нищо, от което Първанов да се срамува и притеснява.

Цветков разказва още как си подал документите за работа като съветник при новоизбрания президент Първанов през 2001 г., но му било отказано, което той приел с разбиране.

Накрая бившият офицер от Първо разсъждава, че за да не излезе истината за папка “Гоце” през 1997 г. и после през 2001 г., най-вероятно е имало сделка между Първанов и Костов, като Първанов е държал с “нещо” Костов. Това “нещо” вече не съществува и сделката се е разпаднала, обяснява защо сега скандалът избухва офицерът от Първо главно.

Нишката “Каракачанов – ВМРО – ВМРО-ДПМНЕ - Първанов”

Някак между другото и без “видима” връзка офицерът от ДС прави паралел в интервюто между работата си с Първанов и личното си познанство с Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Името на Каракачанов бе “осветено” от вътрешния министър Румен Петков в разгара на скандала с досиетата преди месец, когато той бе посочен като служител на контраразузнаването до средата на деветдесетте години, работил по македонска линия, както и Първанов. Каракачанов бе посочен като пример за “добрия” агент, работил за националните интереси на България, за разлика от “лошите” агенти, доносничили за колеги и приятели.

Цветков признава, че в ДС много мислели как да възкресят ВМРО, но организацията “се създала от само себе си”, без нейната намеса.

Пак между другото, служителят на ДС разказва в интервюто как в ДС са обсъждали при паралелното създаване на ВМРО-ДПМНЕ в Македония да я оглави “наш човек”. Цвятко Цветков обаче не посочва каква е връзката между ВМРО, Каракачанов, ВМРО-ДПМНЕ и Първанов и защо я намесва в спомените си около папката “Гоце”.

Костов отрече за сделка с Първанов през 1997 г.

По повод на интервюто с бившия офицер от ДС Цвятко Цветков, лидерът на ДСБ Иван Костов каза през бТВ, че наистина още през 1997 г. е научил за “Гоце”. Според него обаче причината да не се огласи съдържанието на папката е решението на Конституционния съд, според което ако в архива на ДС няма личен подпис за съгласие и разписки за получени пари, името на лицето не може да бъде огласено.

Подетата кампания за папка “Гоце” сега Костов обясни с желанието да бъдат отворени всички досиета.

Костов отрече да е имало сделка между него, бившия вътрешен министър Николай Добрев и сегашния президент Георги Първанов. Според него няма основания да се твърди, че той не е обявил наличието на папка "Гоце" през 1997 г. и през 2001 г., защото социалистите "са го държали" по някакъв начин.

През 1997 г. по съвет на Петър Стоянов, който използвал юридически мотиви, от десницата не отворили досиетата преди решението на Конституционния съд, тъй като се смятало, че ако по-късно се окаже, че действията им са противозаконни, ефектът за сините щял да е негативен, твърди Иван Костов.

През 1997 г. не съм се занимавал с папки и с акции срещу опонентите си, защото вярвах, че за да върви България напред, тя не може "да подскача на един крак", на нея ѝ е необходима и подкрепата на реформираната социалистическа партия, каза още Иван Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България