Първанов защити Станишев и предупреди, че "силово няма да излезем от кризата"

Първанов защити Станишев и предупреди, че "силово няма да излезем от кризата"

След продължително затишие президентът Георги Първанов намери повод да напомни, че е пръв в държавата. След като в събота той отказа да издаде указ за освобождаването на посланиците ни в САЩ и Турция, предложено от кабинета, в неделя на среща със студенти той иззе ролята на опозицията, защити бившия премиер Сергей Станишев и разкритикува правителството, че се занимава с измислени проблеми и лов на вещици, вместо да громи престъпници и мутри и да мисли стратегически за бъдещето на страната.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов втвърди тона към държавния глава, като му отговори, че остава на позицията си за смяната на двамата посланика и го посъветва да не се меси в работата на съдебната система. 

Това е поредното напрежение между Първанов и Борисов. Двамата изостриха отношенията си през септември след трагедията, в която 15 български туристи намериха смъртта си при потъването на македонския кораб "Илинден" в Охридското езеро. После двамата си размениха и остри реплики по повод статия на Първанов, качена на сайта на президенството, в която той обвини кабинета на Борисов в "некомпетентност, кампанийност и липса на лидерство". Премиерът пък настоя президентът да не си прави "пи ар на негов гръб".

"Определени среди искат да осъдят български премиер заради една папка"

На дискусия със студенти по случай 20-годишнината от началото на прехода Първанов заяви, че българската политика се занимава с измислени проблеми и ангажира в това службите, след което веднага даде пример със скандала около Станишев.

Той попита студентите как оценяват факта, че "определени среди са на път да осъдят бившия премиер на България за това, че някой някъде е преместил една папка".

"В нея има информация за това колко пъти са си говорили депутатката Х с псевдобизнесмена Y, ако това е национална сигурност, сигурно нищо не разбирам от нея. И въпреки всичко тук се действаше много бързо, радикално, смело. Защо не се действа така смело по отношение на един от символите на българския преход - мутрите, на босовете на организираната престъпност?", попита Първанов и обясни, че е по-важно "да бъдем безпощадни с уличната престъпност и тя да бъде смачкана". Той допълни, че остава с усещането, че босовете на организираната престъпност са недосегаеми.

"Този Красьо е елемент от веригата, къде са другите, имената на всички се знаят твърде добре, вървят в медиите твърде често", попита президентът.

"Със сила няма да излезем от кризата"

След директната защита на Станишев, Първанов атакува правителството за работата му, макар че преди това се бе заричал да не прави оценка за първите сто дни от мандата. Под формата на голямо обобщение за слабостите на българския преход, той отправи конкретни критики към кабинета и по косвен начин се опита да удари по рейтинга на Борисов, който надмина личния му в социологическите сондажи.

"Една от постоянните идеи на прехода е идеята за силната ръка, тя идва, тогава когато има интелектуална слабост, слабост на управленската визия, когато няма какво да предложиш", заяви Първанов в дискусията със студентите.

"Силната ръка може само да мачка, да налага силово едно или друго решение , но със сила няма да излезем от кризата. Трябва силна воля, но не силово политическо действие", заяви още той.

Президентът обвини правителството, че няма ясни приоритети за развитие на икономиката с цел просперитет на страната.

"Не се приема енергетиката, защото някой е решил, че това е моя лична кауза. Аз го твърдя , защото енергетиката е ресорът, където стоим най-добре в регионален и европейски план", посочи той.

Първанов заяви още, че не вярва в прогнозата, че през пролетта на 2010 г. кризата ще е приключила и страната ще започне мощно развитие. "Мощният рестарт зависи от това, което ще заложим като политика сега, ако тези решения ги няма в бюджета, ако ги няма като финансови и икономически лостове, няма как да стане", заяви той и предложи стратегически дебат, който обаче през септември му бил отказан и дори срещнал обидни квалификации.

Премиерът: Президентът се меси в работата на съдебната система

След като научи какво е говорил държавният глава за казуса "Станишев" и за "мудността" на правителството към едрата престъпност, премиерът Бойко Борисов отговори, че тези думи могат да се сметнат "за намеса в работата на съда и прокуратурата".

"Не бих коментирал обвиненията, които се подготвят да повдигнат прокурорите, това си е тяхна работа и съветвам всички да не се месят в работата на съдебната система", предупреди той и отбеляза, че изчезналите от Министерския съвет секретни доклади са 11, а не един. "Държавата се тресе от скандали на базата на тези доклади. Всичко, описано там, излиза на бял свят и престъпните босове вече са предупредени. В масивите на службите не сме намерили нищо, заради което да ги обвиним", обясни Борисов защо не е ударил едрите престъпници, за което го критикува Първанов.

"Може би президентът не е запознат с това какво съдържат 11-те доклада, но те са главно за контрабанда, петрол, храни и съответно за кръгове и лица, които пречат на работата на държавата", каза още Борисов и определи като незаслужени обвиненията на президента.

"Призовавам и президента, и всички да оставим съдебната власт да си върши работата, защото тя е конструирана от тях, аз не съм назначил нито един човек", заяви още Борисов.

По повод на отказа на президента да отзове двамата посланици, премиерът заяви, че ще го запознае с мотивите на правителството.

"Въпреки всичко ще запазя добрия тон за пореден път, но съм много твърд във взетите решения", заяви Борисов, според когото думите на президента са опит прокурорите да бъдат сплашени и накарани да не работят.

Споделяне

Още по темата

Още от България