Първо българско участие в Кралско градинарско изложение в Лондон

За първи път в 20-годишната история на най-голямото изложение на цветя в Англия, Кралското градинарско изложение - Hampton Court Palace Flower Show, ще участва представител на Източна Европа. Това е българинът Христо Йорданов.

Творческата идея на проекта се завърта около международния код на България за набиране от чужбина +359. Така се заражда образът на една малка, но симпатична градина от 359 керамични съда с български цветя, разположени на 35.9 кв.м. Изборът на цветя в композицията е вдъхновен от поемата на Петко Р. Славейков “Изворът на Белоногата”.

За направата на градината ще се използват традиционни български растения, описани от Славейков в поемата - карамфил, мушкато, здравец, гергина, тагетис, омайниче, чубрица, пирински чай и ограда от слънчогледи.

Изложението ще бъде през юни 2011 г., в Лондон и ще продължи седем дни. За направата на градината българският екип ще има на разположение 14 дни, като след края на изложението тя ще бъде “разпадната“ на 359 парчета. Те ще бъдат подарени както на посетители на изложението, така и на известни личности като например кралицата, премиера, кмета на града, чужди посолства.

За осъществяване на проекта Христо Йорданов разчита на помощта на съмишленици и български творци, които безвъзмездно застават зад идеята да върнат позабравения имидж на България като страна, дала едни от най-добрите градинари на Европа в края на ХІХ и началото на ХХ век. В екип с Христо Йорданов по проекта доброволно работи и един от най-добрите български сценографи Никола Тороманов. До момента подкрепа е оказал и потомственият български дипломат и градинар Иван Станчов.

Специално за проекта за първи път от 137 години насам, известният наш поет, преводач и драматург Андрей Филипов превежда на английски език непреведен досега откъс на поемата “Изворът на Белоногата”, който ще достигне до десетки хиляди хора по света. Автор на първия превод на друга част от поемата е покойният вече баща на поета – Владимир Филипов.

Инвестицията необходима за проекта възлиза на 160 000 евро. Средствата ще бъдат набрани с национална дарителска кампания като се използва платформата на DMS на Български дарителски форум. В сайта на кампанията са представени възможностите за дарителство и ще бъдат обявявани в реално време набраните средства.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?