Паси обвини депутати от левицата, че отсъстват от външната комисия

Външният министър Соломон Паси отхвърли обвиненията на левицата, че МВнР не е разполагало със свой анализ на обстановката в Ирак и рисковете за българите там. Паси също потвърди, че обстановката в Ирак в момента е нестабилна, но по думите му тя е най-опасна за иракския народ. "От действията на терористите ежедневно умират невинни граждани. Нека не забравяме, че нашето участие в операцията за стабилизиране и възстановяване на страната има една голяма морална стойност - да подпомогне иракския народ в един от най-тежките моменти в неговата най-нова история".

Паси уточни, че България залага и на друг принцип - създаване на сфера на доверие и подобряване на отношенията с арабските страни.

Министър Паси подчерта, че и в рамките на НАТО България ще продължи да изпълнява поетите ангажименти в международните мисии.

Паси допълни още, че през 2003 г. той и заместниците му са информирали на 8 заседания парламентарната външна комисия относно ситуацията в Ирак и българския контингент там и упрекна левицата, че депутатите ѝ в комисията често отсъствали и може би затова Коалиция за България не била така добре информирана.

Евгени Кирилов от левицата упрекна външния министър, че е преувеличил драматично доказателствата за наличие на оръжия за масово поразяване на режима на Саддам Хюсеин, с което е била манипулирана българската позиция.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?