Пат Кокс: Гласувайте за Европарламента, за да се върнат медиците от Либия

Бившият председател на Европейския парламент (ЕП) Пат Кокс обвърза участието на гласоподавателите в първите за България избори за ЕП на 20 май с освобождаването на българските медици в Либия. Това стана в четвъртък по време на среща между него и лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски в София.

“Ако имате съчувствие към вашите медицински сестри, гласувайте, защото по такъв начин ще изпратите послание на Европа, че те трябва да се завърнат вкъщи. Така че ви казвам, гласувайте, за да могат те да се върнат и затова да покажете, че сте европейци”, заяви Кокс, който е и президент на Международното европейско движение.  

По думите му ще бъде “много лошо посланието, ако вашата общественост гласува по такъв начин, че да даде сигнал на Европа, че 80% са останали вкъщи и не са гласували”.

Според Кокс крайното решение за българските медицински сестри в Либия ще бъде хуманитарно и двойно. “От една страна, това ще бъде към децата - носители на вируса на СПИН, и към техните семейства, а от друга - ще бъде решение за медицинските сестри, за да се върнат в България”, коментира той.

Кокс заяви, че Международното европейско движение е поело твърд ангажимент медиците да се върнат вкъщи.

“Прекалено дълго време сестрите и техните семейства се превърнаха в забравена история, сега общественото мнение отново се мобилизира”, каза Пат Кокс.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?