Патриарх Неофит изпрати свой представител на литургия в Македония

Българският патриарх Неофит изпрати свой представител на празника на македонския град Струмица, Македония. Величкият епископ Сионий присъства на литургията по случай "Св. петнадесет Тивериополски (Струмишки) свещеномъченици".

Сионий прочете обръщение от патриарх Неофит до струмишкия митрополит Наум по случай празника, на който присъстваха много хора, включително и премиерът Зоран Заев. Струмица е родното място на Заев и неотдавна отведе там и българския премиер Бойко Борисов.

В храма са били четирима митрополити Дебърско-Кичевският Тимотей, Тетовско-Гостиварският Йосиф, Кумановско-Осоговският Йосиф. Молитвено участие взе и струмишкият Наум.


В знак на уважение и гостоприемство Величкият епископ Сионий е бил поставен на владишкия трон и е бил приет с много любов от християните. Българският владика е получил мантия от митрополит Наум, съобщава БГНЕС.

"В този празничен ден нашите молитви към Всеподателя Бога са с Вас, с цялото Ваше богодарувано паство и с църквата в Република Македония. Да благоволи Господ в най-близко време да бъдем в желаното от всички единство и благодатно евхаристийно общение", се казва в официалното приветствие на българския патриарх Неофит към клира и миряните на Струмишка епархия.

Митрополит Тимотей е благодарил на патриарх Неофит за усилията, които той полага за признаването на автокефалността на Охридската архиепископия.

В края на ноември Българската православна църква пое ангажимент "да окаже пълно съдействие като ходатайства и се застъпва пред поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на Македонската православна църква".

Възможно е този въпрос да бъде поставен от патриарх Неофит пред руския патриарх Кирил по време на визитата му в София на 3 март. Двамата се очаква да отслужат заедно тържествена света литургия по случай 140-годишнината от руско-турската освободителна война. Българската църква все още очаква потвърждение за визитата на патриарх Кирил.

Показателно е, че гостът от Българската православна църква на празника на Струмица носи същия титул - Велички, който е носел и св. Климент Охридски – небесният покровител на македонския и българския народ, титул който и днес православните църкви в България и Македония дават на свои епископи.

Има различни предположения за местоположението на Величка епархия, според едно от тях седалището ѝ се е намирало в град Тивериопол, който днес носи името Струмица.

Споделяне

Още от Общество