Патриарх Вартоломей нямал право на титлата „вселенски”

Патриарх Вартоломей нямал право на титлата „вселенски”

Турският касационен съд постанови във вторник, че духовният лидер на православните християни по света патриарх Вартоломей, няма законно право да използва титлата "вселенски", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Турция отдавна оспорва на патриарха титлата „вселенски”, изтъквайки, че тя има политически нюанси, които могат да подкопаят турския суверенитет. Патриаршията, чието седалище е в Истанбул, посочва, че това е чисто вътрешно църковна титла и няма политическо значение.

Решението на Касационния съд, потвърждаващо позицията на Анкара, откроява продължаващото напрежение между Турция и малката християнска общност в страната въпреки реформите, вдъхновени от ЕС и целящи подобряване на положението на тази общност, посочва Ройтерс.

Патриаршията, която има разрешение да остане на турска територия, е изцяло субект на турското право, според решението на съда.

Предоставянето на специални привилегии на малцинствени верски групи противоречи на принципа на равенство в турската конституция, се посочва в решението.

По тази причина няма законово основание за иска на патриаршията да бъде вселенска, се казва в решението. От своя страна патриаршията изтъква, че турските опасения са неуместни. Тя посочва, че титлата "вселенски" отразява само позицията на Вартоломей като "пръв сред равни"  в православната църква.

Съдебният случай бе породен от спор между патриаршията и български свещеник в Истанбул, припомня Ройтерс.

Турските националисти обвиняват Вартоломей, че иска да създаде мини държава в сърцето на Истанбул по подобие на Ватикана.

Спорът има ли право на титлата вселенски истанбулският патриарх на православните е от отдавна. Той се разгоря преди 2 години, след като български свещеник бе низвергнат от Вартоломей, а свещеникът се обърна към съда с аргумента, че той не е подвластен на Вселенската патриаршия, а на Светия синод в София. Това предизвика теоретичния и институционален спор между автокефалните православни църкви  докъде се простират правомощията на патриаршията в Истанбул.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани