Перник получи в аванс държавна субсидия за деблокиране на сметките

Финансовото министерство е превело на община Перник авансово 200 хил. лв. държавна субсидия, за да може да покрие натрупаните си задължения, заради които сметките на общината се оказаха блокирани. Това съобщи в кулоарите на парламента вицепремиерът Симеон Дянков във вторник.

Ден по-рано кметът на Перник Росица Янакиева информира, че сметките на общината са запорирани заради дългове и строителните фирми, които възстановяват пострадали сгради след земетресението, са прекратили работата си.

Дянков обаче я призова вместо да се оплаква пред медиите, да е изпратила искане държавата предсрочно да преведе парите, които общината е трябвало да вземе от изравнителната бюджетна субсидия.

"Тази сутрин дойде от тях писмо за 150 хиляди лева, ние авансово вече сме пратили 200 хиляди лева, така че кметицата няма никакви причини да посочва с пръст към властта, трябва внимателно да действа и също да следва законите", заяви Дянков пред журнолисти.

"В една част от общините, особено като Перник, и затова са запорирани сметките, с години не са следвани законите, знаете, че там финансовият инспекторат намери огромно количество грешки и от тази кметица, и от предишната", допълни финансовият министър.

Росица Янакиева от своя страна заяви, че писмото до финансовото министерство е изпратено по куриер още на 31 май . Тя потвърди, че сметките на общината вече са отблокирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?