Ханес Свобода призова ГЕРБ да заемат мястото на Сидеров в НС

ПЕС призна, че кабинетът "Орешарски" се ползва с подкрепата на "Атака"

Бойко Борисов готов да се върне в парламента, ако му поискат прошка

ПЕС призна, че кабинетът "Орешарски" се ползва с подкрепата на "Атака"

Председателят на ПЕС в Европейския парламент Ханес Свобода призна в събота, че на практика кабинетът на БСП и ДПС е зависим от националистическата партия „Атака“.  Фактът бе отричан до момента от двете формации, подкрепящи официално правителството.

Веднага след това Свобода обаче изтъкна, че няма нищо осъдително във факта, че кабинетът “Орешарски” е гласуван със съдействието на “Атака”. По думите му основният приоритет в държавата е да се сформира правителство и тази цел оправдава много средства. Въпреки твърдението си, лидерът на парламентарната група на ПЕС обясни, че партията му не споделя крайните възгледи на „Атака“.

На пресконференция Свобода даде и рецепта как движението и левицата да се отърват от Волен Сидеров. „Това ще стане автоматично, ако ГЕРБ влезе в парламента като конструктивна опозиция и работи не за себе си, а за хората”, каза лидерът на ПЕС в ЕП.

Малко по-късно председателят на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов пък, след среща с Мартин Шулц, обяви, че партията му ще се върне в пленарна зала, ако Сергей Станишев му се извини.

Борисов не пропусна да изрази обидата си от изолацията, в която партията му попадна в 42-то Народно събрание, въпреки че спечели най-много гласове на изборите на 12 май и сформира най-голямата парламентарна група.

„Готов съм да се върна в парламента, ако Станишев дойде и се извини,” обяви Борисов, чиято партия реши да бойкотира парламентарните заседания с изключение на тези за нов Изборен кодекс.

„Г-н Шулц прекрасно знае, че аз три пъти им предлагах един глас да им дадем от ГЕРБ, за да не се хващат с тези хулигани от „Атака",” отново заяви Борисов. Той даде пример с поведението на Волен Сидеров по време на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, като изтъкна тезата, че БСП и ДПС са знаели какво ще се случи.

„Те вече са в паника, те не знаят какво мислят, какво говорят, какво правят. Всяко тяхно решение е за час-два,” критикува още Борисов.

По думите му, важните послания за настоящото управление биха дошли единствено от Ахмед Доган. „Ахмед Доган е човекът, който управлява България от 20 години. По време на нашето управление беше единственото време, в което той не беше на власт,” посочи Борисов и отбеляза, че не се е срещал с почетния председател на ДПС от години.

Борисов коментира още, че председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е „изключителен политик”.

Борисов: Шулц е изключителен политик, следи развитието и победите ми

„Мартин Шулц е един от най-перспективните и добри в момента европейски лидери. Той внимателно следи моето развитие и победите, които има ГЕРБ. Много пъти съм го канил да посети България. За радост, днес е в България и намери време, в тази си програма, да се види и с президента, и с мен и с всички свои съпартийци,” допълни лидерът на ГЕРБ, непропускайки да се самоизтъкне.

По думите на Борисов, председателят на Европарламента обещал диалог с „всяка централа - без значение дали е на Кунева, на Костов”, ако те поискат да говорят за общата политика на България.

Двамата обсъждали настоящата ситуация в България. Борисов отказа да отговори на въпрос дали с Шулц са обсъждали теми извън протокола. „С Шулц се видяхме, защото от много години сме приятели, работили сме заедно и това беше една демонстрация, че в Европа политически опоненти работят заедно. Това е европейски манталитет, аз с кой да говоря – да ходя да чукам на врата на сараите, после ще кажат, че им се предлагам,” коментира Бойко Борисов.

Споделяне

Още от България