Петър Чобанов: Актуализация на бюджета само при рискове от ниски приходи

Калин Христов с приемника си - новия финансов министър Петър Чобанов (вдясно). Сн. БГНЕС

В края на май държавният бюджет ще бъде близо до балансирания и дори може да излезе на малък излишък, каза служебният финансов министър Калин Христов при предаването на властта на приемника си Петър Чобанов.

Чобанов обеща нови данъци от 2014 г. Какви ще са те, ще стане ясно с приемането на данъчните закони с бюджет 2014 г., уточни новият финансов министър, без да се ангажира в каква посока ще се движи данъчното бреме за граждани и бизнеса и дали ще има повишаване или намаляване на акцизи.

Социалистите предизборно обещаха въвеждане на необлагаем минимум на доходите и 20% данък за доходите над 4500 лв. Премиерът Пламен Орешарски пък се ангажира да няма промяна в данъците и да се запази плоският данък от 10%, за което настояваха и от ДПС.

Новият финансов министър обеща да продължи политиката на фискална стабилност. Това, по думите на Чобанов, ще бъде водещо.

Той не изключва вероятност от актуализация на бюджета, но това ще стане при рискове от неизпълнение.

“Първоначално ще се опитаме да се вместим в текущия бюджет. Ще направим анализ на приоритетите. Трябва да се види кои от тях и кога ще бъдат изпълнени, но трябва да мине малко време. Опитваме в рамките на текущия бюджет, ако видим, че има рискове от неизпълнение, ако видим, че нещата не могат да се случат, можем да преминем и към актуализация, но засега не ни е такова намерението”, каза Петър Чобанов.

Той се закани да направи задълбочен анализ на изминалите четири години, за да види кои са били основните пропуски по водената политика.

“Имаме да решаваме много неща в национален план по отношение на институционалното изграждане като цяло на институциите в България. За съжаление, в последните четири години видяхме там едно отстъпление от позиции, една ситуация на полуразпад и тази ситуация трябва да бъде преодоляна”, каза новият министър на финансите Петър Чобанов.

По думите му “Министерството на финансите е било и винаги ще бъде най-важното министерство в тази страна” и затова укрепването и изграждането на институционалният капацитет ще бъде също една от основните му задачи.

Досегашният финансов министър Калин Христов призова за стабилност и приемственост в институцията. Христов, който се връща на предишната си работа - подуправител на БНБ, отчете, че за краткото време от два месеца и половина служебният кабинет е успял да понапълни хазната. Намален е дефицитът с над 446 млн. лв., като в края на май бюджетът дори може да излезе на нула, стана ясно от думите на Калин Христов.

В същото време е увеличен фискалният резерв от 3.8 млрд. на 5.4 млрд. лв. към края на април.

Със 70 млн. лв. е намалял невъзстановения ДДС и в края на април е 295 млн. лв., отчете Калин Христов. Той припомни, че в края на 2008 г. невърнатият ДДС е бил 560 млн. лв., а през 2009 г. - 705 млн. лв.

Калин Христов отчете и намаление със 7 млн. лв. на дълговете на министерствата към бизнеса, които в края на април възлизат на 101 млн. лв. От тях 80% се дължат на две министерства, като едното е военното заради задълженията на Военно-медицинска академия. "С две думи - фискалната позиция на страната е под контрол”, каза в заключение Христов. Той е уверен, че приемникът му Петър Чобанов ще продължи политиката на макроикономическа и финансова стабилност и ще успее да вгради необходимата програма на правителството.

Управителният съвет на БНБ взе решение, с което, считано от 30 май 2013 г., прекратява неплатения отпуск на Калин Христов и възобновява изпълнението на функциите му на подуправител на БНБ, ръководещ управление “Емисионно”, съобщиха от БНБ.

Калин Христов ще продължи да бъде представител на БНБ в съвета на директорите на дружества, в които банката има участие - “Печатница на БНБ”АД и “Дружество за касови услуги”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?